Hírek

2016.10.25. 19:29

Te leszel a szív, amíg jön a mentő!

Székesfehérvár - Testnevelő tanárok ismerkedtek tegnap a Te vagy a hős! program egyszerű, gyorsan elsajátítható újraélesztési programjával.

Hajnal Csilla

De ne is mondjuk, hogy újraélesztés, hívjuk inkább segítségnyújtásnak - mondja rögtön az elején Klupács Péter, aki Mészáros Zalánnal együtt a program elindítója, terjesztője. Ők ketten néhány éve azt vették a fejükbe: megtanítják Magyarországot újraéleszteni. Erre találták ki azt az egyszerű módszert, ami akár 15 perc alatt elsajátítható, otthon is gyakorolható - csak egy labda kell hozzá. Labda, ami például a tornateremben is van. Zalánék régóta törekszenek arra, hogy a testnevelőkkel megismertessék a módszerüket, hogy ők aztán továbbadják a tudást a gyerekeknek. Végre elérkezett a pillanat: a Jáky szakközépiskola tornaterme megtelt tegnap délután, a testnevelők mindjárt ki is próbálták, hogy működik a módszer.

Fotó: Koppán Viktor

De előtte Mészáros Zalán még néhány sokkoló adatot sorol: Magyarországon naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál miatt, a hatvan százalékuk megmenthető volna, ha az éppen körülöttük levők mernének segíteni - de Magyarországon ezer ember közül mindössze csak 17 tud újraéleszteni. Ezért vagyunk most itt - mondja, aztán jön egy rövid magyarázat arról, hogyan alakul ki a ritmus zavar, ami a szívleálláshoz vezet, így nem jut oxigén az agyba, márpedig az idegsejtek mindössze négy percig bírják - ha ezalatt nem érkezik segítség, nincs visszaút.

- A mi dolgunk az, hogy életben tartsuk az agysejteket, hogy friss, oxigéndús vérrel etessük őket, amíg megérkezik a szakszerű segítség - hangsúlyozza Zalán, aztán ráerősít: - Te leszel a szív, amíg oda nem ér a mentő!

És jön Klupács Péter. Az a kritikus négy perc gyorsan elillan - hangsúlyozza. Nem mindenki menthető meg, de muszáj esélyt adni, muszáj legyőzni a félelemeinket, odalépni a bajban levőhöz, megrázni a vállát és megkérdezni: Mi van veled?

Péter sorolja a lépéseket: mi tegyünk, ha nem reagál? Szegjük hátra a fejét, hajoljunk fölé, és - míg közben húszig számolunk - figyeljük a légzését. Ha nem mozdul a mellkas, ne várjunk: kulcsoljuk össze a két kezünket, tegyük a mellkas közepére és kezdjük el nyomni a százas ütemre. Közben kiabáljunk vagy hívjunk magunk mentőt. Megtehetjük: a négy perc újraindul azzal, hogy elkezdjük táplálni az agyat - hangsúlyozza Péter, aki újra és újra ismétli, szinte szugerálja: ne féljünk, mert annál nagyobb baj, hogy valaki meghal, nem történhet.

A helyszínen rögtön ki is lehet próbálni azt, amit eddig hallottunk. A módszer elterjesztését a társadalmi felelősségvállalási programja keretében támogató nagy lakossági bank igazgatója, Szűcs Judit és az önkéntes csoport tagjai labdákat osztanak ki, a testnevelők pedig térdelve nyomják a ritmust a zenére. Amiből van bőven a módszerhez illő, a gyerekek kedvére valót is lehet találni, náluk van a telefonjuk, csak elő kell kapni és már mehet is a gyakorlás - mondja Péter, aki kiemeli: tudatosítani kell a diákokban, hogy élő emberen nem szabad gyakorolni, hogy mindig fontos a segítő saját személyes biztonsága, de azt is, egy gyerek is tud segíteni.

A rendezvényen Östör Annamária, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka és Török Szabolcs, a KLIK fehérvári tankerületének igazgatója is elismeréssel beszélt a módszerről és arról: fontos, hogy a testnevelők megismerjék, hiszen rajtuk keresztül sok gyerekhez jutnak majd el az ismeretek. A Te vagy a hős két ötletgazdája pedig kedves meglepetést is kapott: Varsányi Éva háziorvos egy gyönyörű, emeletes tortát készített nekik, amelyen természetesen ott a programjuk neve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!