Hírek

2016.06.07. 19:20

Tehetség, robotba zárva

Székesfehérvár - Az űrrobotika atyjáról, Bejczy Antal professzorról elnevezett versenyt a hunyadisok csapata nyerte.

Házi Péter

Vajon hány felnőtt tudna egy halom műanyagból, kerékből s egy hozzájuk tartozó, programozható „agyból” lépcsőn felmászó, íveket követő, tárgyakat mozgató robotokat készíteni? A választ mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk, de tartunk tőle, hogy a fiatalok e téren bizony többszörös túlerőben vannak a felnőttekkel szemben. Az űrrobotika atyjáról, az ercsi születésű és az Egyesült Államokban óriási tudományos karriert befutó Bejczy Antal professzorról elnevezett versenyen ugyanis az előbb említett feladatokat kellett megoldaniuk a mindössze tizenhat-tizenhét éves diákoknak. Az első ízben megrendezett műszaki innovációs versenyt a Hunyadi Mátyás Középiskola Ébredő Erő fantá- zianevű csapata nyerte. Tavaly októbertől szinte mindennap hosszú órákat töltöttek programozással és a lego-robot építésével, hogy megoldják az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatóitól kapott, nem könnyű feladatokat. Kuczi Ádám, Farkas Dániel és Bedő Alex robotja minden tekintetben kiválóan teljesített!

Mohai István informatikatanár segítette a hunyadisok csapatát, akik megnyerték az első robotikai versenyt: Bedő Alex (jobbra) volt a csapat programozója, Kuczi Ádám és Farkas Dániel a robot megépítéséért volt felelős, de ők is részt vettek a programozásban
Fotó: Molnár Artúr

A hunyadisok Mohai István informatikatanár segítségével próbálták a feladatokat a legmagasabb minőségben megoldani. Mint elárulták, Bedő Alex volt a csapat prog-ramozója, Kuczi Ádám és Farkas Dániel a robot fizikai megépítéséért volt felelős, de ők is részt vettek a programozás egy-egy részfeladatában.A második helyen egyébként a „Seeger Gyűrű Szövetsége” (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), a harmadikon pedig a „Fluxuskondenzátor” (Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola) csapata végzett.Amint Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja az ARMK Tehetségnapján tartott díjkiosztón elmondta, a fehérvári önkormányzat támogatásával tavaly vásárolták meg a robotokat, amelyek programozása sikerélményt adhat a fiataloknak. Reményét fejezte ki, hogy ezt a tudást náluk továbbtanulva kamatoztatják majd. Ezt a reményt erősítette meg Cser-Palkovics András polgármester is, aki arról beszélt, hogy a fehérvári ipar szereplőivel találkozva állandó téma, milyen nagy szükség van friss műszaki tudással rendelkező fiatalokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!