Hírek

2017.07.23. 19:05

Temetők: úgy tűnik, csak elvétve probléma a rongálás

Kevés fájóbb van a hátramaradottaknak, amikor egy veszteség után az elvesztett személy sírhelyét valaki tönkreteszi, megrongálja, meglopja. Megnéztük a megyét, mit lehet tenni és mit tesznek az ilyen esetek megakadályozására?

FMH-összeállítás

Németh Mihályné Anna Fehérváron él, de szinte minden kedves halottja a pátkai református temetőben nyugszik. A nyugdíjas asszony hetente biztosan kimegy és rendbe teszi, friss virágokkal díszíti a szülei sírját.

- Már nem először fordul elő, hogy valaki kirángatja az elültetett bokrot, ellopja a virágot - mesélte könnyek között panaszosunk. - Volt, amikor olcsó, de szép kis cserepes növényt vittünk le, annak is lába kelt. Tényleg nem értem, miért jó ez valakinek, már arra is gondoltam, hogy kiteszek egy cetlit, hogy ha nincs módja virágot venni, inkább hívjon fel, és vásárolok neki, csak ne tegye tönkre a szüleim sírját... Gondolkodtam rendőrségi bejelentésen is, de a rendőröknek van jobb dolguk, mint virágtolvajokat hajkurászni...

Olvasónk szerint nem először fordul elő a pátkai temetőben, hogy valaki kirángatja a bokrot, elviszi a virágot

A rendőrség gyakorlata temetői lopások esetén is következetes: a vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat eredetben csatolva a feljelentéshez - kaptuk a tájékoztatást a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószolgálatától. Kérdésünkre, a temetői kamerát jó megoldásnak tartják-e, azt a választ kaptuk, amennyiben a hatályos jogi szabályozásnak megfelelően van telepítve a térfigyelő kamerarendszer, annak felvételei rendőrségi eljárás során bizonyítási eszközként felhasználhatóak.

A rendőrség, mint hangsúlyozták, egyébként minden megoldásnak örül, ami a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően segíti a munkáját.

Pusztaszabolcs

Csányi Kálmán polgármestertől megtudtuk: a városban szerencsére nem jellemző ez a probléma. Korábban előfordult, hogy a temető előtti parkolóból loptak, ezért azt a területet bekamerázták. Azóta nincs gond - tette hozzá.

Perkáta

Somogyi Balázs perkátai polgármester

A településen többször fordult elő temetői lopás. Például virágot és a sírokat díszítő kőgalambokat tulajdonította el valaki - mondta el Somogyi Balázs polgármester, aki arról nem tud, hogy rendőrségi ügy lett volna a legutóbbi esetekből. Öt éve azonban volt hasonló ügy, akkor elfogták a tolvajt. A temető bekamerázására egyelőre nincs lehetőségük, egyebek mellett technikai okok miatt. A sírkertet megadott időpontban zárják az autók elől, gyalogosan viszont bármikor látogatható.

Aba

Kossa Lajos, Aba polgármestere

A temető (katolikus és református egyben) egyházi tulajdonban van Abán, de a fenntartási feladatokat az önkormányzat látja el - mondta el lapunknak Kossa Lajos polgármester. Rendkívüli esemény nem történt náluk, lopás sem. Megtudtuk: a Vörösmarty és Rákóczi utca találkozásánál lévő térfigyelő kamera "rálát" a temetői főbejáratra. Szép, rendezett a temető és a sövénykerítés , a település halottainak nyughelye méltó a kegyeleti kívánalmakhoz. Az önkormányzat már korábban új ravatalozó építését határozta el, készen vannak a tervek, az engedélyeket is beszerezték. A beruházás önkormányzati forrásból és a társadalmi felajánlásokból valósul meg.

Alap

Méhes Lajosné, Alap polgármestere

A temető önkormányzati tulajdonban és fenntartásban van Alapon. Méhes Lajosné polgármester kegyeletsértő esetekről szerencsére nem tudott beszámolni - tisztelik halottaikat, emléküket méltó módon őrzik a településen. A polgárőrség kiválóan teszi a dolgát, akár a gépkocsik felügyeletére gondolunk temetések alkalmával, akár az éjszakai járőrözés tekintetében. Az elöljáró a pár éve avatott és felszentelt kis kápolnáról - mint közös kegyeleti helyről - is szólt. Az emlékhely a falu díszpolgára, néhai Sebestyén Imre plébános emlékére önkormányzati forrásból és közadakozásból épült.

Úrhida

Bognár József, Úrhida polgármestere

Bognár József polgármester sajnos lopásokról, rongálásokról is szólt az egyházi tulajdonú, de önkormányzati fenntartású temető kapcsán. Virágokat, vázákat loptak nemrégiben a falu temetőjéből, és kisebb rongálásokról is érkezett az önkormányzathoz bejelentés. A Petőfi parknál lévő térfigyelő kamera nem "lát el" a temetőig. A képviselő-testület a rendőrséghez fordult, hogy a körzeti megbízott, lehetőség szerint, a temetőt és környékét sűrűbben keresse föl.

Jenő

A településen szerencsére nem jellemző a temetői lopás, sőt, a rongálás sem - tudtuk meg Kerekes Ildikó polgármestertől, aki a polgárőrök aktív közreműködésével és a temető jó elhelyezkedésével magyarázza mindezt. Hiszen a temető, bár a falu utolsó utcájánál van, mégsem azon kívül, sőt, forgalmas helyen található.

Mezőkomárom

Köő Péter mezőkomáromi polgármester

Rongálásokról nem érkezett panasz az utóbbi években - válaszolta megkeresésünkre Köő Péter polgármester, aki kiemelte: ez év tavaszán kerítették körbe a temetőt, amely megakadályozza az őzek bejárását, pusztítását is. A lopás kapcsán a polgármesterhez nem fordultak konkrét panasszal, de - ahogyan ő fogalmazott - korábban hallani lehetett egy-két ilyen esetről a településen. Azonban manapság többnyire tiszteletben tartják az emlékhelyeket az emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!