Hírek

2016.05.29. 16:41

Tenyészszemle a Dobogón: Az édesapa fiának teremtette a ménest

Csákvár – A helyi gidrán-ménes birtokosának tanyáján tartottak lovas tenyészszemlét a hétvégén pompás jószágok és elkötelezett gazdáik részvételével. A legszebb kancák és mének mutatták meg magukat a szakértő szemek előtt.

Zsohár Melinda

Hazánk hagyományaihoz képest kevés a ló, mondta el Mihók Sándor professzor, a Debreceni Egyetem tanára, a csákvári tenyészszemle bírája. Illegálisan mintegy 60-70 ezer ló lehet összesen, törzskönyvi nyilvántartásban alig harmaduk. A lovasnemzet múlt ellenére hazánkban kicsi a társadalmi elfogadottsága a lónak. Csákváron, Horváth Józsefné gidrán tenyészetében negyedszer tartanak tenyészszemlét, az itt nevelt félszáz egyedből álló ménestartó jogán. A gidránok mellett kisbéri félvér, magyar félvér, furioso north star, sportpóni és hucul fajta lovakat hoztak el értékelésre gazdáik, hogy a tenyésztésben jó eséllyel szerepelhessenek. A környékből, Pákozdról, Csókakőről, Kömlődről, de még Debrecenből is érkeztek lovak, csaknem hetvenet néztek meg tüzetesen Mihók professzor vezetésével a szakértők.

A csákvári gidrán ménest néhai Horváth József teremtette meg sérülten született fiának, aki rajong a lovakért. Az elhunyt gazda özvegye, Margitka erős kézzel folytatja férje hagyatékának gondozását, országszerte elismerés övezi a ménes megtartásáért, a lovas hagyományok ápolásáért. Kiváló fiatal szakember, Kopócs Tamás lótenyésztő segíti öt ebben. A szülők családi tradíciót követtek, mindkettőjük nagyapja tenyésztett gidránokat az 1800-as évek végétől a nagykátai járásban.

A szemle megnyitóján Illés Szabolcs polgármester köszöntötte a tavaly díszpolgárrá avatott Horváth Józsefnét – a mindenkori csákvári önkormányzat támogatja a lótartást, s a lovas eseményeket. Bemutatkozott a csákvári Rettenetes nevű, kiváló tenyészmén, s Marci, Szikra és Árgyélus. A sárbogárdi ifjabb Forster József még 11 csak éves, de büszkén ült Szellő nevű hucul lován, nyári fekete és őzszín pej huculok gazdagították a vendég lósereget. Idősb Gombos László ex-military lovas a sárpentelei Milton lovasfarmról jött, fia válogatott díjugrató Enyingen. Csókakőről lábon érkezett Csákvárra Havasi Rita gidrán kancája, Napsugár, s nem hiába. A szakértők az egyik legszebb lóként ismerték el a nemes állatot, amelyiket büszkén ölelt tulajdonosa és nagylánya, Szűcs Anna Barbara. Anya és lánya nem tenyésztők, két gidrán lovuk van, s mindennél jobban szeretik őket. Ma már leginkább az érzelmek kötik a lovakat tartóikhoz. Vasárnap C-kategóriás fogathajtó vizsgát tettek huszonöten, 12 évestől 62 éves életkorig a Dobogón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!