Hírek

2014.08.31. 15:45

Térfigyelő kamerák a megyében

Egyre több településen jelennek meg a térfigyelő kamerák. Összeállításunkban az aktuális helyzetet próbáltuk felmérni.

V. Varga József

A Fejér Megyei Hírlap is hírül adta, hogy Fejér megye 20 települése nyert pénzt kamerarendszerre a belügyminisztérium pályázatán a közelmúltban. E települések egyike Sárosd. Dunkl Gergely polgármester elmondta, hogy 8 kamerára kaptak pénzt, saját forrásból további nyolcat szereznek be. A kamerák a település bevezető útjaira, kereszteződéseibe és a fontosabb közterekre kerülnek.

Az önkormányzatnak van egy épülete a központban, azt az év második felében felújítják. Közbiztonsági központként működik majd, hiszen a helyi kmb-s irodáján kívül itt kap helyet a polgárőrség, a közterületfelügyelet és az önkéntes tűzoltóság. Utóbbiak számára az udvaron szerállomás is épül. A felújítás civilösszefogással valósul meg, az önkormányzat anyagi támogatásával. Ebben az épületben lesz a kamerarendszer központja is. Közben hantossal és esetleg Sárkeresztúrral a közterületfelügyelet társulásban történő működtetésén gondolkodnak.

Perkátán egyetlen csomópontban működik a meglévő négy kamera. Somogyi Balázs polgármester elmondta, hogy Leader-pályázaton nyerték rá a pénzt. Ugyanígy jutott pénzhez Rácalmás is, ahol a megnyert 5 millióhoz mintegy nyolcat tettek hozzá és 12 kamerás rendszert építenek ki - tudtuk meg Schrick István polgármestertől. A szomszédos Kulcs saját erőből csinálta meg a térfigyelős kamerarendszert, jelenleg a rendőrséggel tárgyalnak a működtetés beindításáról. Ez azért fontos, mert a jogszabályok csak a rendőröknek engedélyezik a kamerafelvételek visszanézését.

Voltak települések, akik szerettek volna, de nem nyertek a Belügyminisztérium pályázatán. Az ígéretek szerint az idén még hirdethetnek eredményt, ha lesz pénz, akkor nem kell újra pályázni. Sok helyen csak minimális a kamerák száma, pályáztak, reménykednek, hogy majd ősszel talán nyernek.

Törő Gábor és Varga Gábor országgyűlési képviselők a külön-külön tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a döntésnél figyelembe vették az egyes települések bűnügyi mutatóit. Boriszov Zoltán, Baracska polgármestere elmondta, hogy ők is leadták a pályázattal együtt az ügyészség kimutatását a bűnügyi helyzetről. Ez valóban javulást mutat, ám olyan rovat nem volt, ami felmérte volna, az önkormányzat mennyi támogatást adott polgárőrségnek és a rendőrség túlóráihoz

Sükösd Tamás Sárbogárd polgármestere úgy fogalmazott: Érthetetlen számukra, hogy Sárbogárd nem nyert ezen a legutóbbi BM pályázaton. Igen, valóban, ahol az eddigi nullához képest történik egy betöréses lopás, az már 100 százalék, de náluk azért más szempontok szerint kellett volna döntést hozni. Bűnügyi szempontból Bogárd a fertőzött települések közé tartozik erősen.

Habár Sárkeresztes is indult a térfigyelő kamerarendszerek kiépítésére kiírt országos pályázaton, a 81-es út mentén fekvő település nem nyert: A pályázatban leírtuk, hogy húsz százalékkal nőtt a településünkön a vagyon elleni bűncselekmények száma egy év alatt. Persze, ha ezt számszerűsítjük, akkor kiderül, hogy ötről hatra mondja viccesen Krähling János sárkeresztesi polgármester. Mivel nem nyertek, viszont tényleg fontosnak tartják a lakók kérését, ezért úgy döntöttek, hogy két és fél millió forintos költségvetéssel, saját erőből kamerázzák be a települést. A hálózat kiépítése már megtörtént, sőt, a beüzemelés is, így a községbe bevezető utakat már figyelik a kamerák, amelyek közül négy az elhaladó autók rendszámának leolvasására is alkalmas. A rendszer később akár bővíthető is, így, ha szükségesnek találják, a közintézmények, parkok, játszóterek felügyeletére is lesz lehetőség. A kamerák képét természetesen senki nem nézegeti napközben, csak ha valamilyen bűncselekmény történt, akkor a rendőrség nézhet bele a felvételekbe.

- Szerencsére nem csak Csákberény, hanem a szomszédos Söréd és Csókakő is sikerrel pályázott, így elmondhatjuk, hogy hamarosan a Vértes déli részének szinte egésze be lesz kamerázva. Így, láncban biztosan hatékony fegyver lesz ez a rendszer betörések elleni küzdelemben - mondta a kérdésünkre Vécsei László csákberényi polgármester, aki hozzátette, közbiztonsági szempontból szerencsére azért ez a rész nem áll rosszul, ennek ellenére a lakosság is igényelte a térkamerák jelenlétét.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!