Hírek

2016.06.30. 11:01

Terítékre került a közbiztonság - Bölcsődeépítésre kapott kölcsönt Ercsi

Interpelláció nélkül zajlott le a megyei közgyűlés csütörtöki ülése, melynek napirendjén 13 téma szerepelt.

B. Kiss László

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta csütörtökön a megyei közgyűlés. Az első napirend a megyei rendőrkapitányság beszámolója volt, melynek kapcsán egyhangúan kiválóra értékeltek a rendőrség munkáját a testület tagjai mondta el Molnár Krisztián elnök a közgyűlést követően lapunknak. A visszajelzések alapján nőtt a lakosság szubjektív biztonságérzete, és elégedett a rendőri intézkedésekkel. A megyei közgyűlés egyetértőleg vette  tudomásul a bejelentést, miszerint felújítják a megyei rendőr-főkapitányság épületét, és örömmel nyugtázta, hogy a fegyveres testület tagjai idén átlagosan 30 százalékos fizetésemelésben részesülnek. A megyei önkormányzat képviselőit is megdöbbentette viszont, hogy míg az emlőszűrésen kezdetben az érintett hölgyek 60 százaléka vett részt, ma már ez a szám a megyében 46 százalékra csökkent. Mindez Müller Cecília, a kormányhivatal főosztályvezetőjének a lakosság egészségi állapotáról tartott tájékoztatójából tűnt ki. Az ülésen Árgyelán János, a Jobbik frakcióvezetője és Molnár Krisztián is felajánlotta: minden tőlük telhető eszközzel segítenek propagálni a szűréseket, melyek révén megelőzhető a nagyobb baj.

Varga Péter rendőr dandártábornok,főkapitány a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén. Fotó: Skobrák Dénes

A megyei közgyűlés döntött egy hat millió forintos hungarikum pályázat benyújtásáról, melynek révén folytatódhat az értékőri tevékenység. Újabb egy fővel bővült a megye által létrehozott Albensis nonprofit kft. létszáma, s a társaság a Deák Ferenc utcába teszi át a székhelyét – mondta el egy másik napirend kapcsán lapunknak az elnök, aki arról is beszámolt, hogy a TOP forrásokkal kapcsolatos projektmenedzseri feladatok ellátására alakított Albensis kft. a kezdetben jelentkező működési költségek fedezésére 55 milliót kap a miniszterelnökségtől. Ezt az összeget, ha a szerződéskötések révén lesznek már saját bevételei a cégnek, visszafizetik.

Molnár Krisztián, aki egyben az 57 települést tömörítő megyei pénzügyi alap elnöke is, lapunkat arról is tájékoztatta, hogy az alap közgyűlése több települést is kamatmentes, visszatérítendő kölcsönben részesített. A legnagyobb összeget, 14 millió forintot Ercsi önkormányzata kapta bölcsőde építésére. Mátyásdomb 9, Sárosd 8,5, Soponya pedig 10 millióhoz jutott az alapból útépítésre. Bakonykúti pedig 3 millió forintban részesült a polgármesteri hivatal tetejének felújítására. A települések önkéntes társulása révén létrehozott megyei pénzügyi alap három évre nyújtja a kölcsönt, amelyet csak kötelező feladatok ellátásához használhatnak fel az önkormányzatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!