Hírek

2016.04.25. 16:41

Térjen haza a koronázási palást! - pénteken kezdődik az aláírásgyűjtés

"IN CIVITATE ALBA" azaz Térjen Haza a Palást! - ez a mottója annak az aláírásgyűjtésnek, amelyet Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére várhatóan pénteken fogad el a város közgyűlése.

Házi Péter

Amint arról korábban beszámoltunk, több hírportálon is megjelent annak lehetősége, hogy a fehérvári koronázó bazilika számára egykor készített koronázó palást a Budai várba kerülhet. Fehérvár polgármestere szerint amennyiben az ereklye állapota lehetővé teszi annak mozgatását, akkor a szállíthatósága nemcsak a Duna egyik partjáról a másikra, hanem messzebb, Székesfehérvárra is megvalósítható

- Úgy érezzük, ez a kezdeményezés széleskörű társadalmi egyetértésre találhat a városban, illetve a történelmet ismerő és elődeink akaratát tisztelő magyar állampolgárok körében egyaránt. Az aláírásgyűjtés keretében mindenkinek megadjuk a lehetőséget arra, hogy egyértelműen támogatásáról biztosítsa a kezdeményezésünket és hitet tegyen a célkitűzésünk mellett – hangsúlyozta  a polgármester.

Ha a pénteki közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor április 29-én 18 órakor ünnepélyesen is elindítják  a kezdeményezést a Városháza Dísztermében, ahol a résztvevők aláírásukkal kifejezhetik a támogatásukat. Az aláírásgyűjtő íveket azonban nemcsak ekkor lehet aláírni, azok  a következő hónapokban minden önkormányzati rendezvényen megtalálhatóak lesznek, valamint jövő héttől a Városházán – a Szent Korona hiteles másolata mellett, a recepción, valamint az ügyfélszolgálaton – folyamatosan várják azokat, akik egyetértenek a nemes kezdeményezéssel.

Kérdésünkre elhangzott, szeretnék a digitális aláírás lehetőségét is megteremteni, hogy aki nem tud Fehérvárra eljönni, de szeretne a kezdeményezéshez csatlakozni az ezt az interneten keresztül is megtehesse. Az aláírásgyűjtés tényét egyébként bejelentik a Szent Korona testületnek is, amely ellenőrzi a koronázási jelvények megóvását, vizsgálatát, esetleges szállítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!