Hírek

2015.03.11. 18:00

Természet, újratöltve

Székesfehérvár - Két természettudományokkal kapcsolatos eseményre is meghívást kaptam szerda délután.

Buthy Lilla

Ez még talán önmagában nem is szenzáció, de ha azt mondom, hogy két olyan természettudományokkal kapcsolatos eseményre, amit még én is (őszintén) élveztem, amit nagy mosolygás közepette ültem végig, az már valami! Ha elfogultsággal vádol meg a Kedves Olvasó, akkor is leírom, kedvenc zsenim, a 18 éves telekis Molnár Janka Sára adott elő középiskolásoknak és egyetemistáknak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán rendezett A tehetség útja című rendezvényen. A Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola falai közé pedig a legnépszerűbb kvízműsorok feszültséggel teli, de mégis oldott és humoros világa költözött be egy önfeledt délutánra. A több éves múltra visszatekintő Kalandozás a természettudományok birodalmában című megyei többfordulós csapatvetélkedő döntőjében a 7. osztályos tanulók talpon maradtak, milliópontosak lettek, egy nyomógombos készülék előtt gyors válaszadási képességüket tesztelték, és még egy nemzeti vágtán is részt vettek.

A lány a szakirodalom mögött, Molnár Janka Sára rajongásig szereti a fizikát: szabadidejében is kutat, kísérletezik, könyvet búj

Szóval Molnár Janka Sára: tudják, ő az, aki az otthoni kísérletezés önfeledt állapotában, kis híján felrobbantotta a kisöccsét. Otthon már tilos a kísérlet. Karizmatikus, impulzív egyéniségével és hadarós, közvetlen stílusával még azokat is képes „megmérgezni” a fizikával, akik egyébként azt gondolták, erre az egyre biztosan immúnisak az életben. Janka már több nagy versenyen is bebizonyította tudását, most lehengerlő energiáival egy előadótermet és sok érdeklődő szürkeállományt is megtöltött. Ahogy előadását is felépítette, hosszú utat tett meg idáig: ma már látványos fő kutatását a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetében csinálja, és már hat detektora van. Előadása a Pólófeliratoktól a sokszálas proporcionális kamrákig címet kapta, ami az eddigi életútját mutatta be: a kezdetek kezdetétől napjainkig, amit videókkal tett még élvezetesebbé. Nem izgult, miért is tette volna? Imád beszélni, azt pedig még inkább, ha másokkal is megszerettetheti rajongásának tárgyát, a fizikát. Már az előadás előtt megnyugtatott, nem hagy magunkra minket, laikusokat, az elméleti fizika útvesztőiben.

– Igyekszem mindenkinek megfelelni: nem csak mesélek, hiszen lesznek olyanok, akik hasonlókat tanulnak, de belemélyedni sem fogok, mert akkor félek, hogy a nézőközönség fele elalszik – mesélte a fiatal tehetség...

A Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola versenye „háztájiból” nőtte ki magát megyei szintűvé, és persze nem jöhetett volna létre, ha nincs mögötte egy karizmatikus ember, a verseny főszervezője: Tóth István. A „csendes közepesek” miatt határozta el 15 évvel ezelőtt, hogy megszervezi ezt a versenyt. Humorral fűszerezi a tudást, energiát nem sajnálva látványos technikai infrastruktúrát épített a kvízműsorok adaptációhoz. Így a gyerekek, tanárok és a vendégek is egyaránt élvezhették a „barangolást”. A megyeivé lett Kalandozás a természettudományok birodalmában vetélkedő döntőjét a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Atomok családja nyerte, második helyezett lett a soponyai Zichy János Általános Iskola és AMI Newton családja, harmadik a Széna téri Általános Iskola Szena családja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!