Hírek

2017.06.27. 18:40

Költőszigetek a madaraknak, körbejárható északi tó és stadion alatti látogatóközpont

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja nem újkeletű téma. Június elején Mészáros Attila alpolgármester úgy nyilatkozott: a munkálatok napokon belül megkezdődnek, és előreláthatólag 2018 tavaszára fejeződnek be.

Szanyi-Nagy Judit

A Sóstó Természetvédelmi Terület teljes rehabilitációs programja állami forrásból, csaknem 4 milliárd forintból valósul meg. A terület védett, gazdag élővilág jellemzi mind a növényeket (különféle orchideák, réti boglárka, sárga nőszirom), mind az állatokat (gyurgyalag, cserregő nádiposzáta) tekintve. A tó déli része országosan, az északi része helyileg védett. Az eliszaposodott északi tó medréből 115 ezer köbméter iszapot kotornak majd ki. Egyik részét a tó körül helyezik el, költőszigetek kialakításával együtt, mozaikos struktúrában. a másik részét elszállítják. - A víz pH-értékét, minőségét és az iszapot is bevizsgáltattuk, kiderült: nincs olyan szennyezettségi rátája, hogy humusszal összekeverve ne forgathassuk erdőtalajba - tájékoztatott Csete Gábor parkfenntartási ügyintéző, hozzátéve: a feltöltött területen őshonos erdőt létesítenek.

A tó vízutánpótlását pedig egy újszerű környezetvédelmi technológiával tervezik megoldani: a többszörösen tisztított szennyvizet vezetik bele a tóba, de a megújuló stadion vizét is oda fogják - természetesen tisztítás után - beengedni. Hasonló elven működik az utánpótlás a Velencei-tónál is.

Emellett a sukorói Berkényi Tamás csaknem húsz éve a székesfehérvári madaraknak is segít vadmadárkórházában. Egy ilyen épületet szeretnének kialakítani a városban is, amely helyileg a Sóstó Természetvédelmi Területnél működne, egy bemutatótérrel együtt. - Óriási érdeklődés van erre a gyermekek körében, hiszen Tamás sok intézménybe kilátogat, és mesél erről a munkáról. Ezzel a fejlesztéssel lehetővé tennénk, hogy a fiatalok látogathassanak el a védett környezetbe - magyarázta döntésüket Mészáros Attila alpolgármester.

Mindemellett a palotavárosi tavak környékének nagyszabású erdősítése, fásítása is tervben van, szabadidőpark kialakításával, a Modern Városok Program keretében. Ahogy az önkormányzat fogalmaz: Büszkék rá, hogy több, korszakos jelentőségű környezetvédelmi beruházást is megvalósíthatnak ezekben az években.

Hamarosan 60 százalékos lesz a tavat körbeölelő tanösvény készültsége, segítségével teljesen körbejárható lesz az északi tó.

 

Mivel új épületekkel nem szeretnék terhelni a területet, a stadion déli oldalában, a lelátó alatt építenek egy modern látogatóközpontot a természetvédelmi területhez kapcsolódóan.

 

Itt a kiállítótér mellett egy mintegy százfős, kettébontható előadóterem is lesz majd.

A terület értékeit a kiállítótérben mutatják meg, audiovizuális eszközökkel. A tanösvény kiindulópontja és végállomása is ez lesz.

 

A stadion és az északi tó között szabadidőközpontot létesítenének (felnőtt) játszótérrel, sok zöld felülettel.

 

A stadion körül (a sétányokon, keringőkön kívül) csak zöldterület lesz, 20 ezer négyzetméternyi fűmagot vetnek el, szeretnék tovább bővíteni a zöldfelületet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!