Hírek

2017.03.22. 12:15

Tiltakoznak a bányanyitás ellen - Lakossági fórumot tartottak Guttamásiban

A tervezett bányanyitással kapcsolatban hívott össze lakossági fórumot az isztiméri és a bakonykúti polgármester.

B. Kiss László

Első fokon egyszer már zöld utat kapott a környezetvédelmi hatóságtól a guttamási murvabánya megnyitásának terve. Az elképzelést a szállítási útvonal révén érintett önkormányzatok és több civil szervezet is kezdettől ellenezte. A döntés ellen aztán fellebbezett Isztimér önkormányzata, ahová Guttamási közigazgatásilag tartozik. A fellebezés díja 600 ezer forint volt, a pénzt a lakosságszám arányában öt település – Isztimér, Bakonykúti,Fehérvárcsurgó, Kincsesbánya és Iszkaszentgyörgy – adta össze. Az fellebbezésnek meg lett az eredménye: új eljárás lefolytatására kötelezték a zöldhatóságot. A pénzt így visszakapták az önkormányzatok. Mindezt Orbán Tibor Nesztor, Isztimér polgármestere mondta el azon a lakossági fórumon, amelyet kedden tartottak Guttamásiban. A vállalkozó ezen új engedélyezési eljárásban két ponton is módosította korábbi kérelmét. Ötvenezer tonnáról évi 10 ezer tonnára módosította a kitermelendő kő mennyiségét, s a szállítási útvonalakat a Guttamási – Fehérvárcsurgó irányra korlátozta. Iszkaszentgyörgy a kastély, Kincsesbánya a magánút miatt került ki a szállítási útvonalak közül. A 15 tonnás gépkocsikat figyelembe véve elvileg napi 5,5 autóval kell számolni, ám a kitermelés csak jó időben történne, így a jóval nagyobb teherforgalmat kellene elszenvedniük az érintett településeknek – mutatott rá Isztimér polgármestere, aki szerint a fórumra a vállalkozót is meghívták. Azonban sem ő, sem más nem jött el, aki képviselte volna.

Szűknek bizonyult a guttamási közösségi ház, ezért a szabad ég alatt tartották meg a fórumot
Fotó: B. Kiss László

Marics József, Bakonykúti polgármestere viszont jelen volt. Elmondta, hogy a kútiakat a zsákfaluhoz vezető bekötőút állapota különösen aggasztja. Erre az útra fordulnának rá a bányához vezető földútról a kőszállító autók. Az út azonban keskeny, a széle töredezett, padkája pedig nincs. Ezért alkalmatlan a teherforgalom számára – hangsúlyozta a bakonykúti elöljáró, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az érvényben levő súlykorlátozás miatt csak legföljebb 15 tonnás kocsival szállíthatnák a követ. Erre azonban nem fér egyszerre túl sok rakomány, ráadásul a 81-es út, ahová a teherszállító járművak kilyukadnának, 3,5 tonna felett fizetős. Így előfordulhat, hogy többe kerülne a leves, mint a hús, hacsak nem mégis másfelé közlekednének az autók – vélekedett Marics József.

A fórumon a bányanyitást ellenző érvek között elhangzott továbbá az is, hogy a környék számára a turizmus jelenti a jövőt. Ennek azonban egyáltalán nem használna a kőszállítás. A fórumon felszólalt Rigó Györgyné, Fehérvárcsurgó alpolgármestere is, aki azt tette szóvá, hogy a szállítás tervezett útvonala a közkedvelt kirándulóhely, a Gaja-szurdok bejárata, továbbá a horgászparadicsomként számon tartott víztározó, illetve - a településen belül - a gyönyörűen felújított Károly-kastély mellett húzódna. A kastélynál ráadásul egy éles kanyar van, ahol éppen a kanyar miatt 30-as sebességkorlátozó tábla található.

Amikor a zöldhatóság a bányanyitásról dönt, akkor a várható hasznot, illetve az esetleges érdeksérelmet is mérlegre kell majd raknia – fogalmazott Marics József.

Az önkormányzatoknak a lakosság érdekeit kell képviselni. Ezért határozottan ellenzik,  hogy megnyíljon a bánya – húzta alá a lakossági fórumon Orbán Tibor Nesztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!