Hírek

2015.07.17. 14:33

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred tiszteletére szerveztek megemlékezést Székesfehérváron

Székesfehérvár - Az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred tiszteletére szerveztek megemlékezést pénteken, a Zichy-ligetben.

Fejér Megyei Hírlap

Július 18-a az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred Emléknapja. Az alkalom tiszteletére Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan megemlékezést szervezett a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és a Krajczáros Alapítvány közreműködésével. A résztvevők lerótták tiszteletüket a gyalogezred előtt, amely megjárta a Kárpátokat, harcolt a betörő orosz csapatok ellen, majd 1915-től az olasz fronton, főként a Doberdón és környékén vívott állóháborúban töltött be meghatározó szerepet. A katonák a zord körülmények és a tetemes emberi veszteségek ellenére is hősiesen helytálltak, és méltán váltak Székesfehérvár emblematikus, katonai-történelmi példaképeivé.

Az utókornak kötelessége honvédő hagyományaink, értékeink őrzése és továbbfejlesztése! hangzott el a megemlékezésen. Fotó: ÖKK

A katonai tiszteletadással lezajlott eseményre hagyományosan a Zichy ligeti emlékműnél került sor, melynek szomszédságában áll az ezred egykori laktanyája. Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke mondott beszédet Az ünnepségen koszorúzott Burján Zsigmond operatőr és Monori Márk rendezőasszisztens is, akik Csak még egyszer előre címmel játékfilmet készítenek a 17-es gyalogezredről. A katonák helytállásáról, az otthonhagyottakról, a haza iránti vágyakozásról szóló alkotás forgatása augusztusban kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!