Hírek

2015.04.26. 09:22

Titkos akció: hat év után hétfőn hazatérhet Tóásó Előd Bolíviából

La Paz – Péntek délután kimenekítette a magyar Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot Boliviából a Baptista Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével.

MTI

Tóásó Elődöt és Tadicot fegyveres felkelésben való bűnrészességért február 20-án ítélte öt év tíz hónap szabadságvesztésre vádalku keretében egy bolíviai bíróság, azonban, mivel büntetésüket már mindketten letöltötték, már akkor kilátásban volt a hazatérés. Csakhogy a La Paz-i kormány több mint két hónappal a szabadlábra kerülésük után sem adta vissza a magyar férfi útlevelét, és a vádalku kapcsán megkötött egyezség több pontját sem tartották be. Tóásóék nem érezték az életüket biztonságban Bolíviában, ezért kértek segítséget Magyarországról.

Tóásó Előd és Mario Tadic a chilei határon - megmenekültek
Fotó: Baptista Szeretetszolgálat

A Fejér megyei Száron él Előd testvére, Edit, aki az első pillanatoktól kezdve keményen harcolt azért a pillanatért, amikor az Elődöt szállító repülőgép végre leszállhat Budapesten: erre várhatóan hétfőn kora délután kerülhet sor. Nem ment könnyen a magyar férfi és horvát társának hazamenekítése, a részletekről Lukács Csaba újságíró, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa vasárnap délben elmondta a Fejér Megyei Hírlapnak: a mentőakcióra a 4650 méter tengerszint feletti magasságon lévő Chungara közúti határátkelőhelyen került sor. A kimenekítést a bolív hatóságok figyelmét elkerülve kellett végrehajtani, ezért Tóásó csomagok, váltóruha nélkül, többször taxit váltva indult péntek reggel útnak, úgy, hogy még felesége sem tudott semmiről.

Tóásó Előd és társainak ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!