Hírek

2014.08.18. 14:30

Segítene-e a térfigyelő-kamera a temetői virágtolvajok ellen?

Az elmúlt hónapokban vagy tizenkétszer lopták el a virágot férje sírjáról: Szeghalmi Józsefné nincs egyedül problémájával, nem véletlen, hogy a Szedres temetőben egyre több a művirág. Merthogy azt nem lopják. Annyira.

Házi Péter

Szeghalmi Józsefné elkeseredve panaszolta: szinte minden virágját ellopják. Ki tesz végre rendet?

Tudják, mi a furcsa a Szedres temetőben? Leginkább az, hogy vannak olyan részei, ahol az egymást követő sírokon kivétel nélkül művirágok vannak. Mindez egy sajátos védekezési módszer az elmúlt időszakban megint felerősödött viráglopások ellen: a tolvajok inkább az élő, friss virágot viszik, ezt lehet jó pénzért továbbadni, a művirág kevésbé kelendő, bár, mint olvasónk, Szeghalmi Józsefné mondja, van olyan ismerőse, akinek több művirágját is eltüntették már valakik a Szedres temetőből. A másik nagy gondot az ide járó hajléktalanok jelentik, akik olykor a szomszédos hulladékudvarból szerzett papírokból ágyaznak meg a sírok között és a dolgukat is itt végzik.

– Már szinte nappal sem merek egyedül bejönni a temetőbe, de az ismerőseim is így vannak ezzel. Az elején még drágább, szép csokrokat hoztam, amit szinte kivétel nélkül elloptak, most már kevésbé feltűnő virággal jövök, s ahogy a virágárus mondta, megtöröm a szárukat, így már nem érdemes ellopni. No de ez a megoldás? Ilyen körülmények között szeretteinkre emlékeznünk? – tette fel a kérdést olvasónk, aki szerint a térkamerák megoldanák a problémát. Mivel egyenként csak kis értékű lopásokról van szó, olvasónk szerint talán érthető, hogy a rendőrség sem foglalkozik igazán a problémával. Valamilyen megoldás azonban szükséges!

– A Szedres temetőben több lesz a biztonsági őr, valamint a rendőrséggel is együtt kívánunk működni a viráglopások visszaszorítása érdekében. A gond az, hogy sokan be sem jelentik a lopás tényét – mondta lapunk kérdésére Bozai István Városgondok. Rönkös Józseftől, a Székesfehérvári Kegyeleti Központ vezetőjétől azt is megtudtuk, korábban állásfoglalást kértek az adatvédelmi biztostól, akinek a válasza szerint gazdasági társaság nem üzemeltethet kamerát közterületen, illetve arra is kitér a levél, hogy a felvételek készítéséhez való „önkéntes hozzájárulásról” a temetőbe belépő esetében nem beszélhetünk, hiszen a belépésen kívül gyakorlatilag nincs más választása annak, aki elhunyt rokonaihoz érkezik. Az állásfoglalás szerint azonban nincs akadálya, hogy a temetőket azok nyitva tartási idején túl térkamerák pásztázzák, ezzel ugyanis segíteni lehet a sírrongálások, viráglopások, vagy a már említett hajléktalanok tevékenységének megakadályozását.

A megoldás így az lehetne, hogy nem a Városgondokság, mint gazdasági társaság, hanem az önkormányzat építi ki és tartja fent a térfigyelő rendszert. Bozai István véleménye szerint azonban egy három-négy bejárattal rendelkező temetőnél, ahol délelőtt mondjuk csak félóránként jön be vagy megy ki valaki, nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb módszer.A legnagyobb elrettentő erőt az jelentené, véli a városgondnok, ha azokat a virágkereskedőket sikerülne elkapni, akik pár forintért átveszik és „újrahasznosítják” a virágokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!