Hírek

2014.09.01. 17:00

10 éve újra város Adony

Adony - Két díszpolgári címet is átadtak Szent István ünnepén, a település immár tízéves városi jubileumán.

Tribolt Lajos

Az augusztus 20-ai ünnepségen nyújtotta át Ronyecz Péter polgármester Albert Grimmnek a testvérvárosi kapcsolatokban kifejtett eddigi erőfeszítésének elismeréseként az Adony díszpolgára címet.

Az Adony és Oberweser közötti partnerkapcsolat kezdete 1992-re tehető, ebben az évben ismerkedett meg egymással még nem hivatalos formában a két község vezetése, egyesülete és lakói. Egy baráti, adonyi pinceszer alkalmával Schrick úr arról beszélt, hogy milyen jó lenne, ha az ő lakóhelye: Oedelsheim is kapcsolatot találna Adonnyal. Iglódi István polgármester akinek pincéjében zajlott a beszélgetés örömmel üdvözölte az ötletet. Az év augusztusában kulturális és félhivatalos adonyi küldöttség utazott ki a rácalmásiakkal Dransfeldbe, ahonnét átlátogattak Oedelsheimbe is. Egyöntetű volt a vélemény, Oedelsheim egy gyöngyszem , gyönyörű természeti környezetben, nagyszerű, kedves emberekkel, és szívesen építenénk ki velük testvérvárosi kapcsolatot. 1992. őszén levél érkezett Albert Grimm úrtól, Oedelsheim elöljárójától, hogy szeretnének egy ismerkedő látogatást tenni Adonyban, előkészítendő a hivatalos kapcsolatfelvételt. Októberben két személyautóval nyolc fő érkezett Oedelsheimből, Albert Grimm vezetésével.Több kölcsönös látogatás után aztán 1995-ben sor került a hivatalos testvérvárosi szerződés aláírására is Oedelsheimben, a nagyszabású faluünnep keretében.

Azóta nagy utat jártak be közösen, sok jó, a két település lakóinak számára hasznos célkitűzést valósítottak meg. A kapcsolatrendszer szerencsére nem maradt meg a hivatalos szinten, áthatotta a civil szférát is. Ma már számtalanszor látogatnak Adonyba a testvérvárosból, és itt az adonyiakat pedig kint megkülönböztetett tisztelettel, barátsággal fogadják. Sok család között kötődött mély, máig is fennálló barátság, sőt már házasság is született ebből a kapcsolatrendszerből. Most már a második generáció folytatja a kapcsolatok építését, fenntartását. Ezek alapján reménykedik abban Grimm úr, hogy ha most már az első generáció visszavonul, akkor is lesznek a kapcsolatnak építői, fenntartói.

Friedrich Istvánné Terikének augusztus 20-án, településünk városi rangjának 10. évfordulójára rendezett ünnepség keretében nyújtotta át Ronyecz Péter polgármester az Adony díszpolgára elismerő címet. A kitüntetés átadásakor elhangzott, hogy Terike szinte valamennyi adonyi civil szervezet megalakulásánál ott bábáskodott, pénzügyi ismereteivel jónéhány egyesület munkáját a legutóbbi időkig segítette.

- Én kezdettől erre a pályára készültem, azért középfokú közgazdasági végzettséget szereztem, majd a helyi mezőgazdasági, illetve akkor még termelő szövetkezetben kezdtem dolgozni bérszámfejtőként, majd fokozatosan vettem ár a TB ügyintézői, könyvelői, számviteli vezetői munkaköröket. A szövetkezetben összesen 40 évet dolgoztam a mostani nyugdíjba vonulásomig mondja.

- A civil egyesületek közül a sport kör volt az első, az 1980-as évek körül, ahol az akkori egyesületi elnök, Mikovics Feri bácsi kért meg arra, hogy vállaljam el a sportkör könyvelését. Aztán ennek híre ment, és lassan a többi civil szervezet is kérte, hogy akár a könyvelésben, akár az adóhivatal előtti képviseletben segítsem munkájukat. Segítettem felügyelő bizottsági tagként, majd a kuratórium tagként az Adonyért Alapítvány munkáját, ott voltam a Gyermekekért Alapítványnál, részt vettem a Lovas Club munkájában, a galambászoknál.

Tulajdonképpen lányaim közül a Tercsi ugyanezt a szakot végezte el, majd elvégezte a számviteli főiskolát is, de Eszter is közgazdaságira járt.

- A 90-es években még meg lehetett élni 3-4 évig egy jogszabály ismeretéből. Ez odáig gyorsult fel, hogy ma már szinte naponta jelennek meg még újabb előírások, rendelkezések, olyan gyorsan változnak a szabályzók, hogy alig lehet követni őket.

- Én itt mindig is jól éreztem magam, és érdekelt is a város helyzete, ezért is mertem belevágni a képviselői munkába. Érdekelt az, hogyan alakulnak a város gondjai, a meglévő keretből hogyan lehet gazdálkodni, mire futja, mit lehet kihozni a költségvetésből, és talán nem utolsó; esetleg hogyan lehet a költségvetési keretet növelni. Így utólag visszatekintve a megtett útra nagyon büszke vagyok arra a 12 évre, amit képviselőként ledolgoztam.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!