Hírek

2015.03.12. 16:25

10 helyett 14 évesek a fehérvári buszok

Székesfehérvár - Az elmúlt hetekben foglalkoztunk autóbuszok meghibásodásával, így arra lettünk kíváncsiak, milyen a járműpark állapota.

Tribolt Lajos

A fehérvári járműjavító majdnem teljesen tele van. Lukács István megyei javítóüzletág vezető szerint húsz járművet is tudnak egyszerre javítani, a jó idő beálltával még többet.

- A közlekedési központok kialakítása olyan költséghatékony és összehangolt működést tesz lehetővé, amely a következő években az utazóközönség számára is jól érzékelhető lesz. A fejlesztések egyrészt a szervizbázisokat segítik, másrészt pedig autóbusz beszerzéssel javítják az utazási feltételeket. Az elmúlt hónapokban Székesfehérvár és Tatabánya helyi közlekedése vehette át azt a 6-6 használt autóbuszt, amely a szolgáltatást végző járműpark átlagéletkorát csökkentette, valamint alacsony padlós kialakításánál fogva, kényelmesebb, komfortosabb utazást tesz lehetővé - nyilatkozta Németh Tamás, a KNYKK Zrt. vezérigazgatója.

Elmondta, hogy a következő két esztendő tervei között szerepel további autóbuszok beszerzése is. A szakmai elvárás, miszerint a közösségi közlekedésben résztvevő autóbuszok átlagéletkora 10 esztendő legyen, a régióban összesen 117 jármű beszerzésével teljesülhetne. A saját anyagi erő mellett kutatják azokat a pályázati forrásokat is, amelyek bevonásával a legidősebb autóbuszok cseréje megtörténhet. Fejér megyében járműveink átlagéletkora az aktuális, márciusi adatoknak megfelelően 14 év. Jellemzően az Ikarus 200-as család cseréjét tervezik, hiszen ezek a legrégebbi buszok.

Lukács István szerint jó járművek voltak, csak eljárt felettük az idő. A modernizáció végrehajtását követően már sokkal komfortosabb utazás válik lehetővé a sokkal fiatalabb járműveken. Ezen kívül Volvo és Mercedes típusú autóbuszaik közlekednek Fejér megye útjain.

A vezérigazgató elmondta: akinek autója van, jól tudja, hogy a leggondosabb karbantartás mellett is adódnak műszaki problémák. Ugyanakkor a műszaki bázisaik felszereltsége és munkatársaik felkészültsége lehetővé teszik az autóbuszok teljes felújítását.

- A tervek szerint még az idén tizennégy fiatalabb korú, használt, alacsonypadlós autóbusz kerülhet forgalomba Székesfehérváron, javítva a közösségi közlekedést.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!