Hírek

2014.12.03. 20:40

10 perc alatt hárman is átcsúsztak a piros jelzés ellenére

Teljes sebességgel, lassítás nélkül robogott el egy teherkocsi a minap a Szent Flórián körúton. Neki piros volt, a balra kanyarodónak zöld. Vajon máskor is ennyire figyelmen kívül hagyjuk a tilos jelzést?

Kocsis Noémi

Varga Dávid és Daróczai Csaba kezelik a kamerát, az érkező sárgászöld autó pedig pár másodperc múlva áthajt a piroson
(Fotó: Molnár Artúr)

Egy időre kitelepültünk az egyik forgalmas főközlekedési út mellé a Székesfehérvári Rendőrkapitányság két munkatársával, Varga Dávid törzsőrmesterrel és Daróczi Csaba főtörzsőrmesterrel, hogy megnézzük, valóban rugalmasan kezelik-e a járművezetők a piros jelzést? Az autósok a jól látható rendőri jelenlétet (a speciális, hitelesített fényképezőgépet az országosan kiadott iránymutatás szerint már nem eldugva, lesből használják a rend őrei) észlelve lassítottak, és rosszallóan néztek, ám voltak, akik ennek ellenére is teljes sebességgel érkeztek a kereszteződésbe, a már villogó sárga lámpához. Sőt, tíz perc alatt hárman át is csúsztak a járművel a piroson, egy esetben ezt rögzítette is a fotómasina, sajnos itt valószínűleg postán kapja meg a delikvens a büntetésről szóló értesítést. Karácsony előtt ez 50 ezer forintjába fog fájni .

- Az átlag állampolgár tisztában van a büntetési tételekkel, ennek ellenére - talán azért is, mert főleg a stressz levezetésére használják az autójukat - bizony átmennek a piroson, visszafordulnak a záróvonalon, tilosba kanyarodnak - foglalja össze a fehérvári kapitányság rendőr főhadnagya, Kovács László. A piroson áthajtás ötvenezer forint közigazgatási bírságot von maga után, a járművezetés közbeni telefonálás helyszíni bírságként tízezer forint. Nem árt arra is gondolni, hogy előbbiért 8, utóbbiért 3 büntetőpontot is kap a vezető, s ha kétszer áthajt a piroson, már igencsak megközelítette a 18 büntetőpontot, amely után elveszíti a jogosítványát. Ha gyalogosként megy át valaki piros jelzésen, akkor a rendőrnek a helyszínen mérlegelési lehetősége van, a büntetés 5 50 ezer forint között mozoghat.

A kevés kamera és a magyar közlekedési morál alacsony szintje egyformán tényező ezeknek a súlyos eseteknek az elkövetésében, mondja a rendőrség szakembere. Az időről időre felbukkanó városi legendát, miszerint egyes közlekedési lámpákra a pirosba hajtókat fotózó kamera van telepítve, ellenben cáfolják a rendőrök.

Ez viszont ne adjon lendületet a szabálysértés elkövetéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!