Hírek

2016.03.23. 15:20

Több a szervadományozás, mint korábban - díjazták a megyei kórházat

Adjam, vagy ne adjam a szervem halálom után? – a kérdés a magyar jog szerint, ha életünkben nem nyilatkozunk, csak költői. A téma nem is ezen a ponton válik érzékennyé, hanem akkor, ha hozzátartozónk esetében kerül szóba a szervátültetés. A haláleset tragikus körülményei közepette kell az orvosoknak tájékoztatni a rokonokat arról, hogy szerettük szerveivel sok más ember életét lehet megmenteni. A Fejér megyei kórházban ez gyakran sikeres, nem véletlen, hogy idén is elnyerték az „Életet adományozó kórház” címet.

S. Töttő Rita

Gyors felmérést végeztem a szerkesztőségben arról, vajon ki hogyan viszonyul a szervdonációhoz saját esetében, illetve ha a hozzátartozójáról van szó. Az előbbinél szinte gondolkodás nélkül mindenki rávágta: ha nekem már nem kell, természetes, hogy adom másnak. A nehezebb kérdés az, vajon szerettünk esetében is tudnánk-e ilyen könnyedén igent mondani (ha a jog szerint is lenne rá lehetőségünk). Egyértelműen kiderült, hogy nem. Ezen már hosszasan gondolkodtak a megkérdezettek, s háromféle válasz is érkezett: volt, aki adná, más nem szívesen, s volt olyan is, aki bevallotta, még sosem gondolkodott ezen a kérdésen. Ez utóbbi igen jellemző egyébként: családon belül nem beszélünk arról, vajon mit gondol a másik a szervadományozásról. Tabutéma, hiszen érzékeny területet érint a halál s az azutáni szervadományozás. A magyar jog is erre épít: nálunk szervdonáció esetén a „feltételezett beleegyezés elve” érvényesül, azaz ha valaki nem tiltakozott életében írásban az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják transzplantációs célokra, akkor feltételezhető az illető beleegyezése és a szervkivétel elvégezhető; kivételt csak a kiskorúak jelentenek. Magyarországon vese, máj, szív, tüdő valamint kombinált vese és hasnyálmirigy átültetést végeznek, így egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti.

A fehérvári intenzív osztály - ahol a szervdonáció gyakran szóba kerül

- Mindenki még életében, írásban dönthet halála esetére saját szervei sorsáról – szögezi le Sárkány Ágnes főorvos, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház agyhalál-megállapító bizottságának vezetője, aki elárulta azt is: a donáció rendkívül precíz, összehangolt munkát kíván a szakemberektől. Tavaly kilenc alkalommal történt donáció a megyei kórházban, melynek köszönhetően 23 szervet ültethettek át: nyolc májat, ugyanennyi vesét, négy szívet és három tüdőt. Az előző, azaz 2014-es évhez képest ez hattal több donációt jelent – ezt már Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Központ Szervkoordinációs Irodájának vezetője árulta el a feol.hu-nak, ahogy azt is: a megyei kórházon kívül még két sikeres donáció történt tavaly, mégpedig a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban. A megyei intézmény e fejlődését díjazta az Országos Vérellátó Szolgálat is, s ezért adományozta az „Életet adományozó kórház” elismerést a Magyar Kórházszövetség március 4-i kongresszusán. A díj a kórház szervdonáció területén végzett tevékenységét honorálta, melyet azok a kórházak kapnak, akiknél a legnagyobb előrelépés történt a szervdonorok száma tekintetében. Ez az orvos csoportok komoly és nehéz munkájának köszönhető, akik a halállal szembesülő hozzátartozókra épp úgy tekintettel vannak egy-egy esetben, mint a jogszabályokra.

- Törvényileg szigorúan szabályozott döntést kell hozni a donáció elvégezhetőségéről. A szervkivétel lelkileg is komoly megterhelés a családtagjukat elveszített hozzátartozók számára, de ugyanígy a szervkivétel folyamatában résztvevők számára is. Azonban szem előtt kell tartani, hogy a felajánlható szervek másoknak az életben maradásához kínál új esélyt – mondja erről Sárkány Ágnes, akinek figyelembe kell vennie, hogy Magyarországon szervhiány van, a szervültetésre várók egyetlen esélye a túlélésre és a minőségi életre a szervátültetés, amely szervek nélkül lehetetlen.

Amikor elméletben kerül szóba a szervátültetés, mindig az a kérdés: „menthető-e a beteg, akinek a szervét kivennék?” Ezt a kérdést is egyértelműen szabályozza a rendszer: agyhalál esetében kerülhet csak szóba a donáció – hangsúlyozza a főorvos. Ez pedig orvosi és jogi értelemben is halált jelent. Az agyhalál visszafordíthatatlan és így nem összetévesztendő más súlyos, eszméletlen állapotokkal. - Az agyhalál tényét 3 szakorvosi bizottság állapítja meg, melyet jegyzőkönyvben rögzít. Fontos a hozzátartozók támogatásának megnyerése, de nem szükséges a jogszerű szervkivétel megkezdéséhez. A szervdonor hozzátartozója felé az orvos számára csak utólagos tájékoztatási kötelezettséget ír elő a jogszabály, ennek ellenére a hozzátartozók elérhetősége esetén többnyire megtörténik az előzetes tájékoztatás is – mondja Sárkány Ágnes, aki szerint gyakran vallási szempontok is felmerülnek ezekben a helyzetekben, ezért hozzáfűzi: a magyarországi keresztény egyházak és közösségek is támogatják a szervadományozást.

A szervekhez nem csak országon belül juthatnak a betegek, ahogy a magyar várólistások sem csak magyar szerveket kaphatnak – köszönhetően annak, hogy az ország megállapodást kötött az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezettel. - 2012-ben három speciális csoport magyar betegeit helyeztük a közösségi várólistára: olyan betegeket, akiknek sürgető szükségük van vese-, szív-, vagy májátültetésre, illetve a magas ellenanyagszinttel rendelkező, érzékenyített vesebetegeket, valamint a szervátültetésre váró gyermekeket – árulja el Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezetője. Mivel az előzetes együttműködés mind Magyarország, mind az Eurotransplant számára sikeresnek és előnyösnek bizonyult az együttműködés első éveiben, döntés született hazánk teljes jogú Eurotransplant tagságáról, amely 2013. július 1-én lépett életbe. Akkor felkerült az összes szervdonációra váró beteg az Eurotransplant listájára.

 

A 2014. évhez képest a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 6-al több szervdonáció történt 2015-ben, hasonló előrelépést mutatott a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet +6 megvalósult donációval a 2014-es évhez képest. A harmadik díjazott volt a Zala Megyei Kórház +5 megvalósult donációval a megelőző évhez képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!