Hírek

2015.11.27. 19:21

2016-ban sem kell helyi adót fizetniük a székesfehérváriaknak

Székesfehérvár – Jó hír, hogy a fehérváriaknak jövőre sem kell helyi adót fizetni. A kedvezőtlen változás cégeket érint.

B. Kiss László

A hétfőn tartandó rendkívüli fehérvári közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja lesz a helyi adórendelet módosítása, miként azt Cser-Palkovics András polgármester a témáról tartott, péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondta. A módosítások több célt szolgálnak. Egyrészt – mint fogalmazott – a város stabilitását. Ugyan az iparűzési adóbevétel 2015-ban várhatóan meghaladja a 2014. évit, a városüzemeltetés növekvő feladatot, illetve költséget jelent. A polgármester utalt arra, hogy a korábbiakhoz képest több a rendezvény, és a helyi felsőoktatás fejlesztése is évi mintegy 150 millió forint plusz terhet ró az önkormányzatra. De már a Bregyóban levő sportcentrum működtetése sem pár millióba kerül, hanem – nagyságrendileg – tízmilliókba. Az adómódosítások másik oka, hogy szeretnék megőrizni a város fejlesztésének jelenlegi dinamikáját, folytatni kívánják az utak felújtását tartalmazó Saára Gyula, és a városi intézmények korszerűsítését célzó Ybl programot is. Ugyanakkor azt szeretnék, hogy Fehérváron a magánszemélyeknek továbbra se kelljen önkormányzati adót fizetniük.

Ahhoz, hogy a városüzemeltetés költségei növekszenek, hozzájárul több rendezvény

A változások között vannak olyanok, amelyek az adózókat kedvezően érintik, s olyanok, melyeknek azok nem örülnek. Utóbbiakat is kárpótolhatja azonban az, hogy a cél kiszámítható adórendszer létrehozása. Olyané, amihez – ha csak vis major eset, vagy jogszabályi változás nem történik – legalább 2020-ig nem kell majd hozzányúlni – tűnt ki Cser-Palkovics András szavaiból.

A hétfőn a fehérvári közgyűlés elé kerülő tervezet szerint a magánszemélyek 2016-ban sem fizetnek helyi adót. A telekadó visszavezetése nem történik meg – jegyezte meg a polgármester.

Az iparűzési adót illetően két, az adózókat kedvezően érintő változtatást terveznek. Már most sem kell gyakorlatilag ipá -t fizetni, ha az adóalap nem haladja meg az egymillió forintot. Ezt az összeghatárt most 1,5 millióra emelnék. Ez körülbelül 3000 vállalkozást érint. A félreértések elkerülése végett a polgármester megjegyezte: bevallást ezeknek a vállalkozásoknak is kell készíteniük. A háziorvosok pedig az előterjesztés szerint az iparűzési adó 50 százaléka helyett annak 75 százalékát igényelhetik majd vissza körzetük fejlesztésére.

Az építményadó esetében marad a sávos adózás. Mértéke 100 négyzetméterig nulla forint, azon felül azonban 10 ezer négyzetméterig emelni tervezik az adó mértéket, Viszont 10 ezer négyzetméteren felül a mérték a felére csökken. Ettől a változástól 600-700 millió forint bevételnövekedést vár az önkormányzat. Ez az összeg egyébként – a megyei kereskedelmi és iparkamarával folytatott előzetes egyeztetés eredményeként – 200 millióval kevesebb annál az összegnél, mint amit eredetileg realizálni kívánt az önkormányzat – mondta el Cser-Palkovics András.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!