Hírek

2015.11.24. 14:39

Több millió forintos kárt okozott a bodajki kastély biztonsági őre a vád szerint

Székesfehérvár – A biztonsági őrt vádolják azzal, hogy több millió forintos kárt okozott a gondjaira bízott bodajki kastélyban.

B. Kiss László

Februárban lesz az ügyben a következő tárgyalás. A képen Megyeri Mária bírónő és a vádlott

A férfi büntetőpere kedden kezdődött el a székesfehérvári járásbíróságon. A vádlottat azzal gyanúsítják, hogy a műemlék kastély épületéből összesen csaknem 1,9 millió forint értékben szerelt le tárgyakat – így többek között vaskerítést, kovácsoltvas erkély- és lépcsőkorlátot, kapaszkodót, ereszcsatornát, radiátorokat, kábeleket –, és ezeket fémhulladékként értékesítette. A kastély védettséget élvező, ősfás parkjának területéről pedig mintegy 1,3 millió értékben vágott ki és tulajdonított el – jogtalanul – öreg fákat. 

A bodajki kastélyt 2007 őszén, egy korábbi polgármester idején adta el az önkormányzat 150 millió forintért a Dega cégcsoportnak. Az új tulajdonos egy betéti társaságot bízott meg a lakatlan kastély őrzésével, karbantartásával. A betéti társaság beltagja a vádlott édesanyja, kültagja pedig a nőtestvére volt – hangzott el a tárgyaláson. A vádlott az ingatlanhoz tartozó, egykori óvoda épületben lakott. 2012. augusztusa és októbere között azonban – családi okok miatt – hazautazott a Nyírségbe. Amikor visszaérkezett, akkor először azt tapasztalta, hogy hiányzik a kapuról a lakat, majd felfedezte például a fűtőtestek hiányát is. Minderről – állítása szerint – értesítette a kastély tulajdonosát. (A vádiratban található tételes felsorolás egyébként 53 darab, 21 tagos öntöttvas radiátort említ. De eltűnt – mások mellett – a 361 méter hosszúságú vaskerítés is, amely részben az utcafronton húzodott.)

A bíróság tanúkat is megidézett. Közülük többen terhelő vallomást tettek a vádlottra a rendőrségen, a tárgyaláson azonban olykor ellenmondásba kerültek saját korábbi állításaikkal, valamint bizonyos esetben egymással is. Többen több esetben a bíró kérdésére nem válaszoltak. Az iratismertetés során ugyanakkor kitűnt, hogy 2009 és 2012 között a szomszédos Fehérvárcsurgón található, fémhulladék feldolgozásával foglalkozó telepen három tanú is adott le nagy mennyiségű ócskavasat. Valamennyien több ízben is. Az ellenértéket készpénzben kapták meg, és minden esetben úgy nyilatkoztak, hogy a fémhulladék saját tulajdonuk. A vádlott neve azonban a szóban forgó időszakban nem szerepel a telep partnerei között. 

Az ügyészség korábban indítványozta igazságügyi műemléki szakértő kirendelését is. Ennek a kérésnek azonban a bíróság, többszöri próbálkozás ellenére sem tudott eleget tenni. Ilyennek a nevével ugyanis az igazságügyi kamara sem tudott szolgálni – hangzott el a keddi tárgyaláson, ahol az ügyész változatlanul fontosnak tartotta műemléki szakértő megkeresését. A védelem pedig újabb tanú beidézését kérte a bírótól. A következő tárgyalást február 18-ra tűzte ki a bírónő. A kastélyt tulajdonló cég ellen egyébként tavaly óta felszámolás zajlik, az ingatlant pedig már többször bocsátották – eredménytelenül – árverésre.

 

Döbbenetes állapotok a kastélyban - korábbi cikkünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!