Hírek

2015.04.19. 21:04

Critical Mass: Több százan tekerték, rollerezték, görkorcsolyázták körbe a várost

Székesfehérvár – Az idén már tizenhetedszer hívták, várták a bicikliseket a Critical Mass szervezői – és most sem csalódtak: hosszan kígyózott a kétkerekűek sora a megyeszékhely utcáin.

Hajnal Csilla

Kicsi és nagy jókedvűen bicajozott együtt: ha csak egy kis időre is, de a bringa győzött a benzingőz fölött.

– Gyere hamar, siessünk, mert aztán sokáig kell várni, míg át tudunk menni az úton – aprócska kedvencét sétáltató hölgy noszogatta emígyen a biciklisek között nézelődő kutyáját vasárnap délután. És jól tette, a Halesz park szélén rengeteg bringás sorakozott fel, hogy – már hagyományosan – körbejárja a várost és hirdesse: a városban kétkeréken is sok helyre el lehet jutni. Az akciót most is április 22-éhez, a Föld napjához közeli hétvégére időzítették.

A legszebb bicaj, azaz a CM szépe tulajdonosa: Markotán Lajos (balról az első) saját építésű retró és steampunk hatású gépével. A második helyezett egy motorkerékpárt alakított át biciklivé.

Február közepén megalakult a megyeszékhelyen a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete, az idei CM-t már ők szervezték. Az egyesület titkára Pásztor László, akiben egyébként az ÁNTSZ egészségvédelmi osztályának vezető főorvosát tisztelhetjük. Helyettesének Zsihovszky Gábort választották, őt a korábbi CM-s felvonulásokról szintén nagyon sokan ismerik.

A triálosok bemutatóját többen is tátott szájjal bámulták – közúton és kezdőknek ezek semmiképpen nem ajánlottak... Fotó: Molnár Artúr

– A közlekedésmérnöktől az esztergályoson keresztül az orvosig és az újságíróig igen sokfélék az alapítók, akik között persze a korábbi CM-szervezők is ott vannak – mondja Gábor. – Úgy gondoltuk, keretet kell adni a további működésnek, ezért hoztuk létre a helyi szervezetet. Egyesületként jobban részesei lehetünk a bicikliseket érintő döntések meghozatalában, azt reméljük, az önkormányzat meghallgatja a véleményünket. Persze meg kell találni azt a középutat, ahol még elég hangosak vagyunk, de ugyanakkor nem elfogadhatatlanul radikálisak. Úgy látjuk, hogy van együttműködési készség a közlekedési iroda részéről. Mi is elkezdtünk gondolkodni arról, hogyan lehetne igazi hálózattá szervezni a bicikliutakat a városban, mert most több olyan is van köztük, amelyik sehova nem tart. Mindenkinek az a célja, hogy az, aki elindul otthonról, az a haza is érjen – épségben, ehhez egyrészt biztonságos, jól használható utak kellenek. Másrészt az, hogy minél többekben tudatosítsuk: legyünk akár gyalogosok, kerékpárosok vagy autósok, együtt kell közlekednünk – magyarázza Gábor, aki arról is beszél: az egyesület fontosnak tartaná azt is, ha teljesülne az a kérésük, hogy legyen minden közintézmény előtt biciklitároló, olyan, amelyikhez valóban biztonságosan láncolhatja oda drótszamarát a tulajdonosa.

Pásztor László főorvos nem hivatalos összesítése szerint legalább hétszázan járták végig a Critical Mass idei útvonalát Fehérváron. Fotó: Molnár Artúr

A ragyogó napsütésnek köszönhetően nagyon sokan eljöttek a Haleszba tegnap. A felvonulás négy órakor indult, de már előtte is bőven talált programot mindenki: igazi piknikhangulat alakult ki. A kicsiket a Zöldbogyóka Egyesület újrahasznosított játékokkal szórakoztatta, a nagyobbaknak ügyességi pályát állítottak fel, a profik, a triálosok is bemutatóztak. Gyorsulási versenyt is rendeztek, ahol a rendőrök traffipax-szal mérték, ki száguld a legsebesebben kétkeréken: Balázs Adrián Budapestről és Horváth Zoltán Tatbányáról érkezett – mindketten 41 kilométer per órás sebességet értek el és holtversenyben lettek elsők.

A Gaja egyesület segítségével az ökolábnyomunk méretét számolhattuk ki, harmincan adtak vért, vagy hetvenen regisztráltak a Bikesafe rendszerbe, amely az ellopott bringák megtalálásában segít, sokan voltak, akik a kerékpárosklubnak ajánlották fel adójuk egyszázalékát – sorolta a számokat Pásztor főorvos, akitől azt is megtudtuk: összességében vagy hétszázan biciklizték végig a felvonulásra kijelölt utcákat.

S hogy lesz-e még Critical Mass Fehérváron? Erre is van válasz: amíg egy anyuka nem tud eljutni a város egyik végéből a másikba biztonságban, addig igen. Szóval jövőre, veletek, ugyanitt.

Régóta kerékpározom, korábban a munkahelyemre is azzal mentem busz helyett. Most pedig, amikor itt a jó idő, az Iszkai úti hobbikertbe megyek biciklivel, az nyolc kilométer, már csak az egészségem miatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!