Hírek

2016.10.24. 19:40

Több tucatnyi embert csapnak be a trükkös csalók

A tüzelős csalóknak , akik a fűtési szezon kezdetével állnak munkába , széles a repertoárjuk, hogyan csapjanak be gyanútlan vásárlókat. Idén ugyan még nem érkezett ezzel kapcsolatos bejelentés a rendőrségre, de nem árt óvatosnak lenni.

Buthy Lilla

A fűtési szezon kezdetével minden évben több tucatnyi embert csapnak be tűzifával házaló árusok Fejér megyében is.

Persze, fontos hangsúlyozni, nem minden faárus trükkös faárus, mégis a legfontosabb tanács talán az, hogy mindig legyen bennünk egy kis egészséges bizalmatlanság. Jójárt Gábor rendőr őrnagyot, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetőjét kérdeztük, hogyan ne váljunk a trükkös faárusuk áldozatává. A tüzelős csalók leginkább csak egyetlen telefonszámot tartalmazó hirdetésben kínálják a kereskedelmi áránál olcsóbb tűzifát. Mint mondta, sokszor nyugdíjas embereket szemelnek ki a trükkös faárusok, ezért fontos, hogy mindig legyen ott valaki más is, amikor szállítják a fát, akár szomszéd, akár rokon, aki segíteni tud.

A piaci árnál jóval kedvezőbben kínált fa minőségével vagy mennyiségével szokott még baj lenni. Előfordulhat, hogy akácot rendelünk, de mást szállítanak ki, vagy kilenc köbméter helyett kevesebbet pakolnak le, amit a laikus vevő nem feltétlenül tud megbecsülni.

Jójárt Gábor  Fotó: Koppán Viktor/Archív

- Ha van rá mód, próbáljuk meg ellenőrizni a fa eredetét, kérdezzünk rá, honnan való a fa. Kérjünk számlát az árusoktól, és írjuk fel a rendszámukat! Ha később kiderül, valami nem stimmelt, akkor a rendőrségnek lesz támpontja, amin el tudunk indulni - javasolta Jójárt Gábor, majd hozzátette:

- Soha ne engedjük be ezeket az árusokat a lakásunkba, mert ezzel további bűncselekmények áldozataivá is válhatunk. Ezek jó alkalmak a terepszemlére, arra is, hogy kifigyeljék, hol tartja a vevő a megtakarított pénzét, majd egy kis figyelemelterés után el is tehetik a pénzt, és egyéb értékeket is - magyarázta a rendőr őrnagy.

Ha probléma, vagy bűncselekmény, szabálysértés gyanúja merül fel, kérjünk azonnal rendőr járőröket a helyszínre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!