Hírek

2017.07.25. 18:30

Többségében szépek, de vajon hasznosak is a kúszónövények?

FEJÉR MEGYE Borostyán, rózsa és más kúszónövények - ezek nem csupán az udvarunkban, fákon, de akár a házunk, kerítésünk felületén is megtalálhatók.

Szanyi-Nagy Judit

Kétség kívül esztétikus látványt nyújtanak a kúszónövényekkel benőtt falak, épületrészek - legalábbis a rózsás megoldás szinte mindenkinek tetszik, a felfuttatott borostyán viszont megosztja az embereket. Az esztétikán túl felvillan a gyakorlati kérdés is: illeszkednek ezek az épületek a településképbe? Van bármiféle szabályozás ezekre vonatkozóan? Kinek és mennyire kell gondoznia ezeket a benőtt felületeket?

- A kúszónövényekkel felfuttatott házakra, úgy tudom, nincsen szabályozás - válaszolja megkeresésünkre Csete Gábor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi felelőse, hozzátéve: - Megfelelő karbantartással és növényválasztással teljes mértékben hasznos zöldfelületet hoz létre ez a megoldás. Sőt, a városokban zöldfalként is funkcionál.

Fontos a megfelelő karbantartás és a jó növényválasztás: érdemes szakember tanácsát kikérni a kúszónövényről
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Ezek a növényfalak vagy zöldfalak pedig egyre nagyobb szerepet töltenek be a városok mindennapjaiban, most már nemcsak külföldön, de hazánkban és a megyében is. Hiszen ez a vertikális, nyírt, épített vagy futtatott "kert" segít csökkenteni a levegő- és porszennyezés mértékét, csökkenti a zajszennyezést, valamint hozzájárul az épület energiahatékonyságához is: nyáron árnyékol, télen pedig benntartja a meleget.

- Természetesen nagyban befolyásolja az ingatlan elhelyezkedése is a kúszónövénnyel befuttatott ingatlanok kérdését: egy adott környezetben a főépítészi iroda és a városgondnokság jóváhagyása és szakmai állásfoglalása is szükséges - mondja a természetvédelmi felelős, majd kiemeli: - A jövőt tekintve nagy szerepet fog kapni a városökológiában az élő zöldtetők és zöldfalak létrehozása.

A fehérvári, Lakatos utcai rózsás ház igazán népszerű
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Ráadásul ezek a növényfalak - vagy élőfalak, vertikális kertek, hívjuk őket bárhogy - már nemcsak a ház külső falán, de a belső terekben is hódítanak. Azt persze hozzá kell tenni: a benti "installációk" valamelyest nagyobb törődést igényelnek, hiszen míg kint az időjárás zömében megoldja az öntözés és a fény kérdését, odabent erről nekünk kell gondoskodnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!