Többszáz új parkoló lesz a kórháznál, új, autós felüljáró épül a vasút fölött a Mártírokról

2016. február 17., 15:18 szerző: Házi Péter
komment
Amint arról beszámoltunk, megjelent az idei évre jóváhagyott támogatásokat tartalmazó kormányhatározat a Modern Városok Programmal kapcsolatban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő szerint az, hogy Fehérvár kapja idén a legmagasabb összeget, 16 milliárdot, azt mutatja, jó munkát végeztek a tervek előkészítői. Mint elhangzott, a kórházhoz új belgyógyászati tömb épül 7 milliárdból, megszűnik a pavilonos rendszer, egy épületben  zajlik majd a gyógyítás. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, arra is lesz állami támogatás, hogy a túlzsúfolt parkolóra  lemezborítást húzzanak, így a második szinten többszáz új parkolóhely jön létre,  a remények szerint megszűnik a parkolási probléma. 7,5 milliárdot kap a város egy új középiskolai campus első ütemére, második körben újabb öt milliárdos építkezést terveznek.

Amint Fehérvár polgármestere kifejtette, országos szinten is egyedülálló középiskolai campus jöhet létre a Szabadságharcos út környékén. Felépül egy teljesen új iskolaépület, egy új tornacsarnok, több meglévő épületet felújítanak és egy ifjúsági közösségi tér is létrejön. Ez csak az első ütem, újabb öt milliárd forintot szeretnének a második ütemre elkölteni. A következő egy-két hónapban kell eldönteni, pontosan milyen képzések, funkciók kerüljenek ide. A művészeti képzésnek, sportoktatásnak, kéttannyelvű képzésének várhatóan lesz itt helye, sőt, angol nyelvű iskola indításán is gondolkodnak.

A multifunkciós sportcsarnok  tervezése a célegyenesbe fordult, az ország második legnagyobb csarnoka lesz a fehérvári. A polgármester információi szerint a 2018-2019-es állami költségvetés tartalmazza majd az építkezést költségét.

Egymilliárdot kapott Fehérvár a város zöld tüdejének erősítésére, amit megelőlegezve az önkormányzat már megvásárolta az alsóvárosi rét területét, ahol szabadidős fejlesztéseket terveznek.

Vargha Tamás egy, a Modern Városok Programtól független kormányhatározatról is beszámolt: Fehérvár bekerült azon kevés város közé, ahol a kormány támogatja az intermodális csomópont kiépítését. Amint kérdésünkre Cser-Palkovics András elmondta, ez nem azt jelenti, hogy a Piac téri buszpályaudvar funkciója megszűnik, azt viszont igen, hogy a vasútállomáson könnyebb lesz átszállni a helyi járatokra, de több távolsági busz is megáll majd itt. Ezen kívül jelentős parkoló bővítés várható, s ami nagyon fontos, megépül a Mártírok útját a vasút déli részén lévő területekkel összekötő autós felüljáró is.

Házi Péter

2016. február 17., 15:18 szerző: Házi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...