Hírek

2017.04.21. 13:06

Tojások húsvét után - mi legyen velük?

Valószínűleg a magyar ember húsvétkor teljesíti az éves tojásfogyasztásának legalább a felét.

S. Töttő Rita

Készülnek színezett rakott krumplik, tojáskrémek, töltött finomságok is a húsvéti locsolás eredményeiből, de vajon az élelmiszer-biztonsági szakember mit mond, hogyan, meddig tarthatóak el? Aki nem tette hűtőbe, jobb, ha már csak díszként alkalmazza őket ...

Véget ért a húsvét, sőt, már annak utóélete is lezajlott, de mi legyen a megmaradt tojásokkal? Mivel a legjobb, ha nem a népi legendák alapján döntjük el ezt a kérdést, ezért inkább megkérdeztünk egy szakembert a témában. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetője segített eligazodni tojáskérdésben.

Sziebert Gergely

Húsvét után ugyanis biztosan sok háztartásban maradt még főtt tojás –  akár a nyuszi által „tojt" darabok, akár a locsolóknak festett míves példányok formájában.

Jogosan merülhet fel hát  a kérdés,  vajon ezeket a tojásokat még nyugodt szívvel feltálalhatjuk-e  a családtagoknak és úgy általában meddig fogyasztható biztonságosan a főtt tojás?

– A főtt tojás akkor tartható el sokáig, ha ép héjú, tiszta, teljesen keményre főtt. Ez utóbbi akkor valósul meg, ha  forrástól számítva 10 percig főtt.  Fontos tényező még, hogy főzés után le kell hűteni   folyóvíz alatt, vagy hideg vízfürdőben – hangsúlyozza az élelmiszer-biztonsági szakember, hozzátéve: amennyiben az általunk festett tojásokat csak élelmiszer-színezéket tartalmazó festékkel, vagy természetes festékanyaggal színeztük és a festés után szobahőmérsékleten maximum csak 2 óráig tároltuk, majd hűtőbe tettük, akár 1 hétig is bátran ehetjük.

Fotó: a szerző

A fentiekkel ellentétben, azokat a szép tojásokat, amelyeket a húsvéti asztal dekorálására használtunk, szívfájdalommal bár, de dobjuk a kukába (miután kigyönyörködtük magunkat benne és kellő mennyiségű fotót készítettünk róla).

A főosztályvezető szerint a kereskedelemben kapható festett, főtt tojások minőségmegőrzési ideje a házilag készített főtt-festett tojásénál hosszabb is lehet, mert a tojásokat festés után baktériumölő védő lakkréteggel vonják be.

– Ilyenkor a gyártó határozza meg azt az időt, ameddig a termék a megjelölt tárolási körülményeket betartva biztonságosan fogyasztható – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!