Hírek

2014.09.21. 16:30

Fehérvárra értek Sopronból a gyalogos rönktolók

Székesfehérvár – Kétszáz kilométert tettek meg gyalog, egy három méter magas, 400 kilós szépen faragott tölgyfa rönköt tolva soproni és miskolci egyetemisták, Sopronból Székesfehérvárra.

J. Mező Éva

A diákok a Nyugat-magyarországi Egyetemről levált geoinformatikai, ma már Alba Regia Műszaki Karra jöttek, a gesztust örök barátságuk jelének szánták.Megérkezésükkor Engler Péter, az Óbudai Egyetem tanszékvezetője köszöntötte őket.

Huszonhatan, soproni erdő- és faipari mérnökhallgatók, illetve bánya- és gépészmérnök-hallgatók vállalkoztak arra, hogy Fertőszentmiklós, Vág, Pápa, Bakonybél, Dudar, Bodajk útvonalon eltolják városunkba egy gumikerekű kocsin azt az emlékrönköt, amit majd az egyetem előterében állítanak fel, örök helyére. A rönktolás főszervezője, Domokos Gábor, az erdőmérnöki kar hallgatója elmondta: életre szóló az élmény, halálosan kimerült a csapat. Mindenkit próbára tett a mögöttünk álló 200 kilométer, amit a közúti forgalom akadályozásának elkerülése miatt nem főúton tettünk meg, hanem a Bakonyon át hegynek fel, hegyről.

A településeken a fogadtatásuk azonban feledtetett minden nehézséget: az erdészek, a polgármesteri hivatalok, a rendőrség és a lakosság nagy segítőkészséggel és szeretettel fogadta őket mindenhol.

A rönktolás a selmeci hagyományokban nem ismeretlen: 2002-ben Miskolcra, 2006-ban Selmecbányára, 2009-ben Dunaújvárosba toltak soproni hallgatók egy-egy nevezetes alkalomra emlékezve csillét, illetve rönköt. A rönktolók is az ennek megfelelően lebonyolított rönktoló szakestélynek voltak este részesei, ahol az előírások szigorú szabályainak megfelelően választott elnök, háznagy, nótabíró, balekcsősz vigyázott a lebonyolítás rendjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!