Hírek

2016.05.29. 20:15

Tömeg a hegyen, a pincékben - Bemutatták a tó új borát, a Vörösmartyról elnevezett házasítást

Velence - Egész nap ünnepelték szombaton a városban Szent Orbán pápa, és a bor ünnepét. A Korzón kezdődött, a Szent Orbán téren folytatódott, és a pincesoron fejeződött be a nap.

Silye Sándor

A Korzó teraszán Koszti András polgármester köszöntőjében kiemelte: nem minden hagyomány érték, de arra törekednek, hogy náluk a hagyomány valódi érték legyen. Ehhez adott a szép környezet, a pincesor, és a remek borászok. A köszöntőket követően Janky Ferenc professzor emeritus, a Szent István Egyetem nyugalmazott docense tartott előadást a borhamisításról. Utána a helyiek és a 28 vendég borrend tagjai hajóra szálltak, ismertetőt hallhattak a Velencei-tó és a környéken lévő települések történelméről. A Katonai Emlékparkban is tiszteletüket tették, majd kezdődhetett az ünnep.

Az ünnep elkezdődött, Berényi János (balra 2.), és Podhorszky István (b4), a Szent Benedcitus Borlovagrend új tagjai láthatók. Fotó: Molnár Artúr

A Szent Orbán téren a sokadalom nyüzsgött, a nagyszínpadon Török Ádám és a Mini együttest Horgas Eszter váltotta. Közben a kis színpadon gyülekeztek a borlovagok. A Szent Benedictus Borlovagrend tagja, L. Simon László államtitkár köszöntötte a jelenlévőket, majd Podhorszky Istvánt, Kápolnásnyék polgármesterét, és Berényi Jánost lovaggá avatták, utána átadták az idei Szent Benedictus borverseny díjait. Az L. Simon 4, a Csóbor 3, a Lics pince, Nagy Gábor és társa 2-2 aranyat nyert. Egy, egy arany jutott Horpácsi Lászlónak és Köllő Zsoltnak.

- A Velencei-tó környékén nagyon jó élni, jó ide turistaként visszatérni. A Szent Orbán ünnepe két és fél évtizede meghatározója a környéknek. A Szent Benedictus Borlovagrend baráti közösségé formálta az üzletileg nem azonosan érdekelt helyi borászokat. A mai napon újra a Bence hegyen a Szent Orbán téren lehettünk, megduplázott számú kiállítókkal, közreműködőkkel. Sokan örültünk együtt a boroknak, egymásnak - mondta a hivatalos ünnep után L. Simon László.

Akkor és ott mutatták be a közönségnek a tó sajátos új borát, a Vörösmarty cuvée-t.

- A Velencei Önkormányzat a téren több színpadon szervezett programokat, a borlovagrendnek is jutott fe-ladat. Szent Orbánt képletesen megszenteltük, borral öntöztük meg a szobra talapzatát, megköszönve a jó évjáratot - értékelte a napot Hajdu Frigyes a Szent Benedictus Borlovagrend nagymestere.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!