Hírek

2015.05.22. 17:32

Törnek az autók az esőben - Csúszós úton haladjunk lassabban, és tartsuk meg a követési távolságot!

Napok óta egymást érik a balesetek: tömegkarambolhoz, felborult, vagy árokba hajtott autósokhoz vonultak a tűzoltók.

Buthy Lilla

Egész napos sötétség, borult ég, nedves utak, véget nem érő esőzések: nagyjából így fest az elmúlt és az elkövetkező napok időjárási helyzete. Az előrejelzéseket böngészve keddig hasonló napokra kell berendezkednünk. Ilyenkor az emberek is türelmetlenebbek, sok a baleset, melyek sokszor megfelelő sebességgel és követési távolsággal elkerülhetők lennének. Csütörtökön három, pénteken két súlyos balesethez riasztották a tűzoltókat. Előbbi napon heten, utóbbin hatan sérültek meg. Szakértőt kérdeztünk arról, hogyan vezessünk, mire figyeljünk az ilyen csapadékos időben, hogy elkerülhessük a baleseteket.

Csütörtökön késő délután az intenzív esőben fél órán belül két közlekedési balesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Az M7-es autópályán, a 7-es és a 8-as főút közös szakaszán, valamint a székesfehérvári Szekfű Gyula utcában történt balesetben összesen heten sérültek meg.

A Szekfű Gyula utca és a Mancz János utca kereszteződésében két személygépkocsi ütközött. A mentők egy sérültet szállítottak kórházba. A tűzoltók áramtalanították a járműveket.

Az esős időben öt személyautó, egy nyergesvontató és egy teherautó ütközött össze az M7-es autópályán Kápolnásnyék közelében. Fotó: Koppán Viktor

Az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a kápolnásnyéki lehajtó közelében egy mikrobusz és egy személygépkocsi ütközött. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a balesetben három felnőtt és két gyerek könnyebb sérüléseket szenvedett. A 7-es és a 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő szakaszán egy személygépkocsi a vízelvezető árokba csúszott és fejtetőre borult. A mentők egy sérültet szállítottak kórházba. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók kerekeire állították az autót és áramtalanították.

Péntek reggel tömegkarambollal folytatódott a sor: az M7-es autópálya 41. kilométerszelvényében, a Budapest felé vezető oldalon, Kápolnásnyék térségében öt személyautó egy nyergesvontató és egy teherautó rohant egymásba. Pázmándról az önkéntesek, Székesfehérvárról pedig a hivatásos tűzoltók siettek a baleset helyszínére, ahol a mentők. négy sérültet ápoltak. Délután 18 óra előtt nem sokkal árokba hajtott egy autó az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, Polgárdi magasságában. Elsődleges információink szerint a balesetben két ember megsérült, ezért őket a mentők ellátják.

A balesetek mellett a dugók száma is megnőtt a megyeszékhelyen: péntek délután, ahogy általában lenni szokott, a többi között beállt a Rákóczi út a Széna téren át a Királykút felé, a Szekfű Gyula utcai kereszteződésig. Az általunk megkérdezett szakértő szerint, a dugók és az időjárás még inkább fokozza az emberek türelmetlenségét, sokszor pedig éppen ez az ingerültség a balesetek táptalaja. Horváth Péter törzszászlós, a helyszínelő és a balesetvizsgáló alosztály vezetője azt tanácsolja, mielőtt útra kelünk, ellenőrizzük az ablaktörlő lapátok, gumiabroncsaink állapotát, légnyomását.

- Ilyen időben ajánlott tompított fényszórót használni, lakott területen belül, nappal is! Esős úton ügyelni kell arra, hogy a csúszós úttest miatt megnövekszik a féktávolság - kezdi Horváth Péter, majd hozzáfűzi: - Lassabban kell hajtani, és jóval nagyobb követési távolsággal, mint normál időjárási körülmények között. A kanyarokat is csak lassabb sebességgel tudjuk ilyenkor biztonságosan bevenni. Éjszaka, esőben műsok a látási viszonyok: a közvilágítás fénye visszatükröződik a nedves aszfalton, ami zavaró lehet, hiszen nehezebben vesszük észre az előttünk álló akadályokat, vagy gyalogosokat. Utóbbiak esernyővel közlekednek, ami sokszor gátolja a kilátást: jobban kell rájuk figyelni magyarázza az alosztályvezető.

- Ha felhőszakadás van, akkor a legszerencsésebb az lenne, ha félreállnánk az autónkkal. Amikor ugyanis huzamosabb ideig nagy mennyiségű eső esik, akkor kialakul az úgynevezett aquaplaning. Ezen az összefüggő vízfelületen az abroncsok és az útburkolat közötti kapcsolat, tapadás megszűnik teszi hozzá, majd azt is elmondja, mit tehetünk, ha megtörténik a baj, és megcsúszik az autónk. Ha ABS-es járműről beszélünk elegendő, ha határozottan rálépünk a fékre, úgy is megmarad a kormányozhatóság. A többi járműnél meg kell próbálni kikormányozni a megcsúszást: vegyük le a fékről a lábunkat, és nyomjuk ki a kuplungot! - tanácsolja Horváth Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!