Hírek

2015.02.27. 19:35

Tovább dübörög a lottóláz - Olyanok is "ringbe szállnak" a milliárdokért, akik még soha nem lottóztak

Székesfehérvár - 2,757 milliárd forint: ennyit vihet el az, aki mellé odaáll Fortuna szombat este, az ötöslottó sorsolásakor, és homlokon is csókolja.

Buthy Lilla

Van egy jópofa anekdota, egy szegény emberről, aki minden áldott nap elmegy a templomba, hogy így fohászkodjon: „Istenem! Könyörgöm, segíts nekem, kérlek, hadd nyerjem meg a lottót!" Ez így megy hónapokon keresztül, mikor egyszercsak az Úr lenéz az előtte térdeplő férfira, és azt mondja: „Fiam! Kérlek, könyörgöm, vegyél már végre egy szelvényt!"

A Fő utcai lottózó eladója, Regina szerint a nagy főnyeremény miatt most egyre többen lottóznak. Fotó: Koppán Viktor

A fenti kis szösszenetet persze globálisabban értelmezem, bár tény, hogy szó szoros értelmében is igaz: aki nem játszik, az nem nyerhet. Bevallom, én még életemben nem adtam fel lottót, csak azt, amit ma délután a kollégám nyomott a kezembe, egy kis személyes történet kíséretében. Ő már közel negyven éve lottózik, az első években egyszer hármas találata volt, azóta pedig semmi. Az a hetvenes évekbeli találat persze örök emlék maradt, bár a delírium miatt nem sok mindenre emlékszik. Háromezernégyszáz forintot nyert, az akkori fizetésének kétszeresét, amiből aztán bő egy hétig bulizott a haverjaival.

Az egyik belvárosi lottózó munkatársa szerint inkább az idősebb, középkorosztály közül kerülnek ki azok, akik rendszeresen lottóznak, a fiatalok inkább tippmixelnek. Regina elárulta, most nagyon sok embert csábít a nagy nyeremény, egyre többen vásárolnak szelvényt. Olyanok is adnak fel lottót, akik eddig soha nem tették. Sok embernek állandó száma van, de van, aki a gépre és a véletlenre bízza a szerencséjét. Nagy a nyeremény, és így több az esély is – magyarázta.

Antal Alexandra szerencsehozó macijával együtt próbál szerencsét a hétvégi ötöslottó sorsoláson.

– Most, péntek 13-án lottóztam életemben először. Az ötöslottót nem akarnám megnyerni, mert az már szerintem felesleges, temérdek pénz, úgyhogy inkább skandinávozok. Ott sokkal barátibb, 130 millió a főnyeremény. Ha megnyerném, vennék egy szuper lakást, meg segítenék a családomnak, és még utaznék is belőle, emellett vállalkozásba és alapítványba is fektetnék. Van hét tuti számom, azokat tettem meg 5 hétre, aztán küldöm a pozitív gondolatokat – mondta Dorottya, aki a huszonhét évével a fiatalabb generációt képviselte a sorbanállók között.

Ica néni, 78 éves, ötven éve rendszeresen lottózik: minden héten 900 forint értékben ad fel szelvényeket. Az 5-ös és a Skandináv lottón szokott játszani. Azért lottózik, mert reménykedik, hogy egyszer telitalálata lesz. Mit tenne, ha nyerne? Nem is kérdés, a pénzt az öt unokájának adná. Az, hogy milyen számokkal játszik, változó: vannak, amelyek ugyanazok, például születési évek, de van, hogy hasraütésre ikszel a szelvényen.

– Havi egy ötöslottót adok fel tizenegyezer forintért. Úgy húsz éve lottózom, ma már inkább csak megszokásból, ugyanazokkal a számokkal. Ha valaha megnyerném, akkor kivinném az egész családomat külföldre. Eddig egyszer volt hármasom, akkor körülbelül tizenötezer forintot nyertem – meséli mosolyogva az 58 éves megkérdezett lottózónk, Attila.

Valakit felemel, valakit a mélybe taszít

Mindenki elábrándozott már azon, hogy mi lenne, ha a sors egyszer lottómilliárdossá emelné. Mire költené, mibe fektetné, ki elől titkolná, és kinek adna abból a hétköznapi emberek számára felfoghatatlan (vagy feldolgozhatatlan?), hirtelen jött vagyonból. A lottótörténelem is bebizonyította: a pénz még senkit nem faragott automatikusan dörzsölt üzletemberré. Ami könnyen jön, azzal a lendülettel mehet is. Volt olyan nyertes, akit a jó szíve, volt akit a megfontolatlansága és volt, akit az égetett szesz szeretete juttatott újra koldusbotra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!