Hírek

2017.02.16. 19:30

Tovább javult a közbiztonság

Székesfehérvár - Kevesebb bűneset történt a megyében a múlt évben, mint tavalyelőtt, s javult a felderítési arány is.

B. Kiss László

Nincs oka szégyenkezniük a Fejér megyei rendőröknek annak alapján, amit - az elmúlt évet értékelve - a főkapitány, Varga Péter rendőr dandártábornok elmondott. Jelentősen csökkent a megyében elkövetett összes bűncselekmény száma. Ezen belül csökkent a lopások és betöréses lopások, valamint a gépkocsi elkötések száma is. (A múlt évben Fejérben mindössze 28 autót loptak el.) Hetvenre mérséklődött a gépjárműfeltörések száma. Lakásbetörést 705 esetben jelentettek, az utóbbi hét esztendőben tavaly a legkevesebbet. Rablás 26 esetben történt Fejérben 2016-ban, míg tavalyelőtt 43 alkalommal.

A Fejér megyében elkövetett összes bűncselekmény

Közúti balesetben 28-an haltak meg a múlt évben, 34-en tavalyelőtt. Az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma 56 volt, míg 2015-ben ötven - hangzott el a tájékoztatón. Lapunk a felderítési arány alakulásáról is megkérdezte a főkapitányt. Ez tavaly 58,8 százalék volt, 2,2 százalékkal jobb, mint tavalyelőtt. A legrosszabb a felderítési arány a lopások, a legjobb pedig a rablások esetében. A tavalyi rablások 90 százalékánál került rendőrkézre a tettes. Szándékos, befejezett emberölés a múlt évben négy történt a megyében. A gyilkost minden esetben elfogták - mondta el lapunk kérdésére válaszolva a főkapitány.

A személygépkocsi lopások számának alakulása látható

Varga Péter elmondta továbbá, hogy az intézkedések esetében folytatódott az a váltás, aminek következtében a szankcionáló rendőrt a segítő, támogató rendőr váltja föl. Több példa is volt a télen arra, hogy hajléktalan vagy éppen magukat nehezen ellátó embereken segítettek a rend őrei. A főkapitány a testület tagjainak segítőkézségére két konkrét esetet is felidézett.

Tavaly októberben négy Fejér megyei rendőrt is dicséretben, jutalomban részesített Varga Péter főkapitány. Keserű Gergő és Krasznai Sándor egy 87 kilós, megvadult eb karmai közül mentett ki egy embert, Makk Flórián és Szabadkai Szabolcs pedig első helyezést szereztek az országos balesethelyszínelő versenyen. Az évértékelőn mindkét esetet szóba hozta a megyei főkapitány Fotó: Koppán Viktor

Egy köszönőlevélből értesült arról, hogy Velencén egy idős házaspár hölgytagjának a kertben elvesztett hallókészülékét a rendőrség bűnügyi technikusa lelte meg végül fémkeresővel. A másik esetről októberben lapunk részletesen is beszámolt.

Fotó: Molnár Artúr

A két Fejér megyei rendőr Kiskunhalason teljesítettek szolgálatot, amikor a szállásukon segélykiáltásokra lettek figyelmesek. Rögtön a bajba jutott ember segítségére siettek, akit egy 87 kilós eb, egy kaukázusi juhász támadott meg. A két rendőr - halált megvető bátorságról tanúságot téve - puszta kézzel fékezte meg a vérszomjas állatot.

A dandártábornok beszámolt arról a kérdőívről is, amelyet a megyéből 62 önkormányzat töltött ki, s - az ötös skálán - 4,25 századra értékelte Fejér rendőreinek tevékenységét. A testülettel fennálló együttműködésre pedig még jobb, 4,86-os osztályzatot adtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!