Hírek

2017.06.04. 11:04

Trianonra emlékeztek Velencén

Velence - A trianoni békeszerződés, diktátum aláírásának 97. évfordulója alkalmából első ízben rendeztek megemlékezést a Hősök parkjában.

Szabó Zoltán

A Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódó emlékezésen elsőként Koszti András polgármester szólt a hallgatósághoz. Mint mondta, az azóta elterjedt magyarázatok és polémiák helyett érdemesebb a tényeket számba venni. A Versaillehoz tartozó Nagy Trianon Kastélyban 1930 június 4-én, 16 óra 32 perckor a győztes hatalmak, illetve magyar részről egy munkaügyi miniszter és egy rendkívüli követ aláírták a szerződést.

Annak következtében Magyarország területének 72 százalékát   és lakoságának túlnyomó többségét elvesztette. Korlátozták a belsőhaderőt, leálltak, lehetetlenné váltak a gazdasági fejlesztések, sorolta a polgármester. Emlékeztetett rá, hogy Churchill annak idején úgy nyilatkozott az alsóházban, hogy Európában fenyegető háborút készítenek elő azok, akik nem akarják revideálni a trianoni sérelmeket. Koszti András hangsúlyozta: „Trianon nem egy önmagában álló, történetiségéből kiragadható esemény, hanem egy folyamat ránk nézve drámai eleme, amely folyamat azóta is tart, és amelynek végkimenetele rajtunk is múlik."

Az egyik szónok, Koszti András polgármester beszél a megemlékezésen
Fotó: Igari Balázs

A Velencén első ízben rendezett megemlékezésen a másik szónok, Pápai Szabó György, a kulturális, oktatási és sport bizottság elnöke, református lekész kijelentette: Magyar az, akinek fáj Trianon, a Magyar Golgota. Kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország, amely minden oldalról saját egykori országával határos. Szenvedélyesen hangsúlyozta, hiszi, hogy az ország ismét naggyá válik, és leszakított részei ismét a test részei lehetnek. „Igazságot Magyarországnak!" – említette többször, és beszédét is ezzel fejezte be. Végül a két szónok megkoszorúzta a téren a hősi emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!