Hírek

2016.01.23. 19:49

Tudományért „szőráldozat”

SZÉKESFEHÉRVÁR - Ha valaki be tudja bizonyítani, hogy a fizika igenis érdekes, akkor ők biztosan. Négy lelkes fiatal, akik videócsatornán „tolják” az arcunkba a jobbnál érdekesebb kísérleteket.

Kocsis Noémi

Friss hír róluk, hogy éppen a héten jutottak tovább innovatív ötleteikkel (pontos részleteket babonából egyelőre nem árulnak el) az idei Tudományos Ifjúsági Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Közben végzős gimnazisták,érettségi előtt. Közben készülnek a CERN-be, mert ott is forgatni fognak egy tudományos kis videót. Közben vágják a már elkészült videós anyagokat és hangeffekteket vesznek fel hozzá. Közben minden lehetséges módon igyekeznek népszerűsíteni a természettudományokat. Szóval ők négyen – Molnár Janka Sára, Boldizsár Bálint,Kiss Benjamin, Pesti Donát, azaz a TudÁShow csapata – eléggé elfoglaltak.

Donát, Bálint, Janka és Benjamin, azaz aTudÁSow fantasztikus négyese Fotó: Facebook

– A nevünk a tudásból, a dolgok mélyére ásásból és a szórakoztatva informálásból állt össze – mondja a társai által multifunkciós tagnak titulált Donát. Beni jobbára a vágásért felel, Bálint matekból és fizikából jó, Jankáról meg már félújságnyi cikket írtunk össze, elég gyakran nyer fizika és innováció témakörökben. Donát még olvasni sem tudott,de már a természettudományos könyvek képeit nézegette, Beni gyerekként is kísérletorientált volt, Bálint az oviban csillagász szeretett volna lenni. Most pedig négyen szakmai anyagokat állítanak elő kortársaiknak. Hogy miről? Például, hogy mitől is kék az ég, hogyan működnek a 3D-s szemüvegek.Rengeteg ötletet kapnak kívülről is: van, aki a nanotechnológiáról szeretne hallani, más a zene fizikájáról,megint mást az izgat, miért nem nőnek magasabbra az emberek. A videók olykor hónapokig készülnek, először persze forgatókönyv készül hozzájuk.

A TudÁSow készítői hanyagolják a hagyományos tananyagban megszokott grafikonokat,viszont sok poénnal élnek, mert ők is úgy látják,a diákokat az élményközpontú információátadással lehet legjobban egy csapat mellett tartani. Az elkötelezett négyes ezért nem átall némi áldozatot hozni: múltkor egy tízemeletes tetejére kellett titkosszolgálati módszerekkel fellopakodniuk egy kísérletért,máskor a tűzzel kísérleteztek,s egyikük kezéről sikerült leperzselni a szőrt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!