Hírek

2016.02.04. 17:00

Nemcsak a holtterekre, hanem a nehezen belátható útszakaszokra is hasznos lenne a tükrök kihelyezése

Székesfehérvár - Szinte havonta történnek bringás- autós koccanások, pedig tükrökkel a holtteres balesetek megelőzhetőek lennének.

Buthy Lilla

A holttértükrök Magyarországon még újdonságszámba mennek, pedig sok baleset megelőzhető lenne velük, hiszen csökkentik a be nem látott teret és már a puszta jelenlétük is megfontoltabbá teszi a közlekedőket. Miskolcon még decemberben indult ilyen holttér-kampány , nagyjából az ő példájukat szeretnék követni Székesfehérváron is. A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térség Területi Szervezete javasolni fogja a holttértükrök kihelyezését a döntéshozók felé. Zsihovszky Gábort a szervezet helyettes titkárát kérdeztük, aki elmondta, hamarosan elkészül a város konfliktustérképe is .

Zsihovszky Gábor szerint a Vasalóháznál, a Horvát István úton és a Várkörúti körforgalomban is szükség lenne ezekre a tükrökre
Fotó: Koppán Viktor

A legfontosabb, hogy az autósok és a bringások mindig lássák egymást, ezt a célt szolgálják ezek a domború tükrök, amelyek a jobb észlelhetőséget szolgálják. Nem csak a holtterekre, hanem a kevésbé vagy egyáltalán nem belátható útszakaszokra is javasolni fogják a kihelyezésüket.– A tükrök sokat javítanának Székesfehérvár baleseti statisztikáin– mondta el Zsihovszky Gábor a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és környéke területi szervezetének helyettes titkára. Persze elismeri, számos (bal)esetben a figyelmetlenség és a nem megfelelő sebesség megválasztása a legnagyobb baj – mindkét oldalon, négy és kétkeréken is. A jelzőlámpás csomópontokban leginkább az autósokat segítik a tükrök, ahol a kerékpárosok gyakran kerülhetnek a nagy járművek holtterébe. De egy nagyjából harminc fokban döntött tükör a bringásoknak is óriási segítség lehetne a kevésbé belátható helyeken: ha például a bringautat merőlegesen átszeli az autóút, amit a bringás nem lát be egy sövénytől, házfaltól vagy épp a parkoló autóktól.

– Millió ilyen helyet fel lehetne sorolni. Erre találunk példát a Horvát István úton is, ahol legalább kéthavonta történik autós-bringás ütközés. Ha a Hosszúsétatér irányából érkezünk a Balatoni útra, ott is találunk ilyen nehezen belátható útszakaszt – mondta Zsihovszky Gábor, majd tovább folytatta a sort – a teljesség igénye nélkül, hiszen még egyelőre a tervek között szerepel a város „konfliktustérképének” megalkotása – hova kerülhetnének még tükrök: – A Palotai úton található szupermarket irányába is megszakad a kerékpárút: itt is előfordultak már balesetek. A Várkörút kerékpárútja a Vasalóháznál beszűkül, a zebra után megszűnik a sáv: erre a helyre mindenképpen szeretnénk tükröt tenni. De a Petőfi utcánál is hasznos lenne. A kerékpárosklub helyettes titkára hozzátette: – Hogy a gyakorlatlanabb bringásoknak ne kelljen sokat hátra forgolódniuk, amikor bemennek a Várkörút- Rákóczi úti körforgalom közepébe, oda is helyeznénk ilyen tükröt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!