Hírek

2014.12.23. 14:05

Tulipánok minden zugban

Romos, régi, elhagyottan szerénykedő kis parasztházba szeretett bele a leendő édesanya, Judit tizenöt évvel ezelőtt. Pesti lány létére konokul azt gondolta, gyermeket nevelni csakis vidéken, azaz falun lehet!

Zsohár Melinda

A ház ma meseszerűen valóságos, a tabajdi főutcán sok autó lassít, ha elhalad előtte. A klasszikus parasztház forma és külső megmaradt, ám stílusában közelít egy mesekönyv romantikus rajzán szereplő házikóéhoz. Patinás hódfarkú cserép borítja a tetőt, finomzöld spalettáin tulipánminta, az utcai homlokzaton a faoromzat az autentikus népi építészet jegyében viseli a tulajdonosok monogramját. (Kozáry László és Balla Márk díszfafaragók keze munkái.) Semmi nem sok, minden zug és szöglet a magyar hagyomány és annak korszerű adaptálásával alkot egységet.

– Soha nem jártunk azelőtt erre, 1999-ben tévedtünk Tabajdra, kirándultunk. Ott állt a ház, romosan, de olyan megkapóan „falusi” hangulatot árasztott, hogy azonnal döntöttünk. Egy hét alatt eladtuk a pesti lakást, s megvásároltuk néhai Kiss Bálint tulajdonát – idézi fel Jäger Judit a pillanatot, amikor tabajdivá lettek. Azóta három kislányt hozott a világra. A 13 esztendős Johanna, a 11 éves Zsófia és a hatéves Panna csakugyan falusi kislányként nevelkednek, annak minden előnyével.

A ház felújítása persze sokkal többe került, mint a vételára, ez kitalálható. Még most sincs egészen készen, ám ahogyan az elegáns lakáskultúra magazinok írják: Juditék csak kicsi kompromisszumokat kötöttek otthonuk kialakításában. Esztétikailag igényes, eklektikus stílusú, környezetbarát és gépészetileg, energetikailag korszerű házat teremtettek maguknak. Minden maradt, ami szép és régi, s sok minden bekerült, ami kényelmes és ésszerű.

Fotó: H. Kolláth Mária

Maradtak a mennyezetgerendák – sötétre pácoltan és fehérre festetten. Maradtak a vastag falak, az eredeti ablakméretek, a széles küszöbök, a vidéki hangulat. A gázfűtés csak rásegít a hidegben, az összenyitott nappaliban egy norvég, energiatakarékos, környezetkímélő kandallócska áll, mellette sorakoznak a fahasábok. Antik bútorok Tamás nagynénjétől, parasztbútorok szomszédoktól, lomtalanításból, s elemes bútorok a nagyáruházból. A tető speciálisan szigetelt, minden kényelmes, bizalmas, s persze meglehetősen lányos, ilyen női többségben. Az istálló helyén fürdőszoba, mosókonyha, gardrób – a jászol csak emlék ebben a traktusban.

Judit eredetileg pénzügyi szakember, jelenleg a bicskei katolikus plébánia irodavezetője, férje, Jäger Tamás, a kislányok nevelőapja hittantanár. A házat egyszer ugyan mégis itt hagyták, Judit visszament a pesti bankba dolgozni, mert elcsigázta őket a napi háromórás bejárás, az araszolás a forgalmi dugókban. De akkor érkezett Panna, s az édesanya ismét gyorsan döntött: gyermeket csakis falun! Az udvaron bélyeges téglás járda, a fatornác kiszélesített öblében tanyáznak tavasztól őszig, a barátok szívesen ruccannak ide vendégeskedni.

A kedvünkért felállították szenteste előtt az első szobában a gyönyörű karácsonyfát, s Johanna az ablak előtt álló harmóniumon játszik. Panna ezüst balerinacipőben illeg, s bele-beleüt a billentyűkbe. – Judit, a „tulipánszívű” – mondja Tamás, s a lányok helyeselnek. A mindenütt felbukkanó tulipánok miatt  A küszöbön a karácsony.

Címkék#Tabajd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!