Hírek

2016.07.22. 14:57

Tulipános ovi: a gyerekek kiköltöztek, mégsincs felújítás

Székesfehérvár – A Tulipános oviba járó gyerekek szülei sem értik, miért nem kezdődött még el az óvoda beígért fűtésfelújítása. A gyerekeket ugyanis már 3 hete átköltöztették máshova.

Kocsis Noémi

Négy másik környékbeli óvodába járnak jelenleg azok a kicsik, akik éppen nem nyaralnak. Bár tavasszal az érintett intézményekbe járó gyerekek szülei kaptak írásos tájékoztatást, hogy a Tulipános felújítása miatt a többibe osztják szét a gyerekeket, a szülők most nem örülnek: az átcsoportosításokat a gyerekek sínylik meg, miközben a korszerűsítés még mindig nem kezdődött el és pontos időpontját nem is meri kijelenteni senki. Mint megtudtuk, egy aláírásra várnak...

Kisgyermekek játszanak az egyik befogadó intézmény, a Brunszvik óvoda udvarán. Most a nyár miatt kevesen vannak,szeptembertől valószínűleg zsúfoltabb képet készíthetnénk ugyenezen a helyszínen

Azt, hogy a Tulipános óvoda megérett a felújításra, senki sem vonja kétségbe. A Tulipános óvodában és a 3. számú bölcsődében egy közel 250 millió forintos nagyberuházás keretében energetikai felújításra kerül sor, áll az önkormányzat témánkkal kapcsolatos válaszlevelében: víz- és hőszigetelés, nyílászáró-csere, villamos és gépészeti felújítás, festés, burkolás, akadálymentesítés történik majd az intézményekben „a kisgyermekek biztonságos és komfortos ellátását, a mindennapi környezet szebbé tételét szem előtt tartva.” A kivitelezés ütemezése viszont a szülők egy része szerint nem éppen szerencsés. Mint egyikük, Németh Andrea mondja, azt senki sem érti, miért kellett három hete az egész óvodának – az összes bútorral és a gyerekek minden holmijával – átköltözniük valamelyik, a felújítás idejére kijelölt befogadó óvodába, ha a Tulipánosban még egy kapavágás sem történt. Az előzetes tájékoztatás szerint először májusban történt volna a „kitelepítés”, de a csúszással a kivitelezés vége is tolódik természetesen: az először ígért októberről valószínűleg januárra. Ám hiába az önkormányzat által kiírt, majd lefolytatott sikeres közbeszerzés, hiába az elvileg „ugrásra kész” kiválasztott kivitelező, egyetlen minisztériumi aláírás még hiányzik a 250 milliós támogatói szerződésről, így a munkát nem lehet elkezdeni – tudtuk meg kérdéseink nyomán az önkormányzattól. Az érintettek az ügyben gyakorlatilag tehetetlenek, a városvezetés sem tudja, miért nem került még az illetékes szignója a dokumentumra. Önerőből a Tulipános negyedmilliárdos korszerűsítését nem tudta volna állni Fehérvár.

Zelenák Andrienne, a Tulipános, valamint a befogadó Brunszvik és Belvárosi óvodák vezetője azt mondja, az igazi gond a szeptember utáni munkakezdés lenne. Az óvodavezető megoldandó feladatnak tekinti a szükséges felújítás miatti átszervezét, minden érintett családdal személyesen szeretne egyeztetni a szabadságolásokat követően. A szülők azonban kezdetben kevés felvilágosítást kaptak, nem volt külön értekezlet, így csakis a polgármesteri tájékoztatóból értesülhettek, mi várható. – Szegény óvó nénik sem tudtak pontos felvilágosítást adni a költözéskor, így teljes káoszban, sírva járt az én nagyobbik gyermekem is, aki pedig eddig szerette nagyon az óvodát. Senki, semmilyen tájékoztatást nem kap – panaszolta egy másik édesanya, aki azt is kérdezi: mennyire veszik figyelembe a gyermekek érzelmi világát, a szülők munkáját? A szülők nem nagyon mernek, tudnak lázadni, mert az óvoda, bölcsőde vezetői, dolgozói nem tehetnek a kialakult helyzetről, a város vezetését pedig nem merik számon kérni. Nem lehetne egy kicsit összeszedettebben, több dolgozóval, hamarabb befejezni a munkálatokat? Ám sajnos azok még el sem kezdődtek, s bár „minden percben” várják az aláírt dokumentumot, az pénteken sem érkezett meg a városházára. A felvetett problémára, hogy a 2017 januárjától érkező gyerekek hol fognak elférni, ha az ideiglenesen a befogadó ovikba járó gyerekekkel már így is megnövekedtek a csoportlétszámok, az önkormányzat illetékese úgy reagált, „a beruházás ellenére várakozniuk csak azoknak szükséges, akik még nem töltötték be az óvodaköteles kort és szüleik nem kívánják másik óvodába járatni őket.” A befogadó ovikban maximum 26 fős csoportlétszámokat ígérnek, továbbá azt, hogy mindent el fognak követni az ideiglenesen oda járó kisgyermekek kényelme és nyugalma érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!