Hírek

2015.06.15. 17:45

Túljártak a csalók eszén: jönnek a távleolvasású vízórák

A társasháznak, de a szolgáltatónak is sok gondot okoznak azok a lakók, akik nem engedik be a vízóraleolvasót.

Házi Péter

Most olyan órákat kíván felszerelni a Fejérvíz, amelyek állását akár a ház elől is leolvashatják. Csak idén huszonháromezer darab úgynevezett mellékmérő vízóra hitelessége jár le a Fejérvíz Zrt. szolgáltatási területén, azaz nagyjából ennyi helyen, lakásban kell lecserélni a mellékmérőket. A vízszolgálató cég döntése értelmében mostantól csak olyan almérőket helyez üzembe a társasházakban, amelyek egy rádiós modul beszerelésével bármikor alkalmassá válhatnak a távleolvasásra.

A Fejérvíz Zrt-nél folyamatosan figyelik, nyilvántartják a vízórák hitelességi idejét. Az új vízórát is megmutatta nekünk Sándor Norbert (Fotó: Koppán Viktor )

Mivel idéntől már minden lakónak magának (vagy a társasháznak együtt) kell kicseréltetnie a mellékmérőket, elvben ugyan választhatunk más típust is, ám akkor valószínűleg kiesünk a távleolvasás előnyeiből. Ha a Fejérvíz hozza az órát, az új mérő felhelyezése a plombálással együtt tízezer forint körüli lesz, de ha mondjuk négy almérő van a lakásunkban és azokat egyszerre kell cserélni, 28 ezer forintból is megúszhatjuk a műveletet. A rádiós távleolvasó modult a Fejérvíz szereli fel – ingyenesen – az órára.

Minden lépcsőházban van bekötési- vagy más néven főmérő, ezek cseréje természetesen továbbra is ingyenes, ám a lakók a mellékmérők adatai alapján fizetik a vízfogyasztásukat. Ezeknek a hitelessége azonban nyolc évente lejár, most egy ilyen periódus érkezett el. Miután 2007-ben tömegesen szerelték fel az almérőket, a 65 ezerből most 23 ezer hitelessége jár le. Amint Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs és minőségfejlesztési főmérnöke a Fejér Megyei Hírlap kérdésére hangsúlyozta, ha a házban lévő főmérő illetve a mellékmérők összeadott adatai között három százaléknál nagyobb különbség van, akkor az adott épületnél megvizsgálják, hol szivároghat, szökhet a víz. Ha nincs meghibásodás, a különbözetet a társasháznak kell kifizetnie. Hogy ezt beépítik a közös költségbe, vagy más módon osztja el a ház, az már a ház belügye. Egy biztos, a rádiós leolvasású mellékmérőktől azt várják, hogy csökkentik az ilyen jellegű problémákat, hiszen az is előfordul, hogy valaki nem a valós óraállást diktálja be.

A korszerű vízórákon a szürke karima jelzi a rádiós adó meglétét. Ennek működésével leegyszerűsödik a vízórák leolvasása (Fotó: Molnár Artúr)

– Azt javasoljuk, hogy azok, akik saját maguk fogják a mérőt kicseréltetni, a cégtől vásárolják meg ezt a típust (olcsóbb is a többinél, nettó 3150 forintba kerül) – tette hozzá a kommunikációs főmérnök. A mérőkre a távadók egyelőre még nem kerülnek fel, azokat majd akkor szereli fel a szolgáltató, mihelyt az épületben érdemes lesz bevezetni ezt a leolvasási módot, mert már olyan sok lakásban van ugyanilyen mellékmérő. A távadók egyébként a vízmű üzemeltetésében és tulajdonában lesznek, felszerelésük díjmentes. A mérőcserét a Fejérvíznél lehet megrendelni a kiértesítéseket követően, de a mérőt más szakember is kicserélheti, viszont a plombák le és felszerelését csakis a szolgáltató végezheti.

– Az érintett társasházak zöme már meg is rendelte a cserét. A határidő lejárt, ám amíg az egyedi értesítéseket nem küldjük ki, továbbra is elfogadjuk a társasházak jelentkezését. Az egyedi értesítőket pedig, várhatóan július elejétől, azok kapják majd meg, akik számára a társasház nem rendelte meg az egyszerre történő, egyidejű cserét – fogalmazott a főmérnök.

Zsebők Lajos szerint júliustól kezdődhet a mérőcsere

A legfontosabb, hogy a lejárt hitelességű mellékmérők cseréjét a társasházi megrendelésekkel kezdi a cég. A mérőket úgy lehet hatékonyan kicserélni, ha egyszerre történik, és a megrendelő maga a társasház. Ez a felhasználóknak is előnyös, mert a mérőcsere díjából kedvezményt ad a szolgáltató.

Amennyiben a cserét nem a Fejérvíz végzi, nagyon fontos, hogy a művelet nem végezhető el bármikor, azt a leolvasási, számlázási ütemekhez kell igazítani. Emiatt a kiértesítés kézhezvétele után fel kell keresni az ügyfélszolgálati irodát, és itt kell megrendelni a plombák le- és felszerelését, valamint az üzembehelyezést is. Akár a társasház a megrendelő, akár egyedi cseréről van szó, a felhasználónak biztosítania kell a kiértesített időpontban a lakásba történő bejutást, és fél óra, egy óra szerelési időt. A felhasználó távollétében erről nagykorú családtag, bérlő, tulajdonostárs, gondoskodhat, de fényképes igazolvánnyal igazolnia kell magát.

– Az elmúlt időszakban átalakítottuk az informatikai rendszerünket, megtörtént a társasházak kiértesítése, a nagy volumenű cseréhez szükséges szakembergárda is rendelkezésre áll, így júliusban kezdődhet az órák cseréje – foglalta össze a tudnivalókat Zsebők Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!