Hírek

2016.10.29. 19:10

Túlvilági bulik halloween éjszakáján

Halloween éjszakáján, vagyis október 31-én este nem csak a kísértetjárta, sötét helyeken találkozhatunk rémisztő, furcsa figurákkal.

Sebestyén Lilla

Hátborzongató mosolyú, óriási töklámpások, ijesztő maskarákba öltöztetett gyerekek, csoki- és cukorvadászat, ajtókon kopogtatás, éjfélig fennmaradás - ez a halloween 21. századi angolszász receptje, amelyet többé-kevésbé majd minden európai ország átvett.

Sokan hiszik azt, hogy a szellemek éjszakájának is nevezett ünnep az újkor „vívmánya”, pedig hagyománya az ősi, pogány kelta népektől ered.  Október 31-ét abban a korban még samhainnak hívták, és a druidák halál-istenéhez, Corm Cruarch-hoz volt köthető. Ez volt a boszorkányok, kísértetek, démonok napja, amikor az istenek tiszteletére állatbőröket öltöttek magukra a halandók.

A druidák hite szerint a szellemek - azok közül is inkább a gonoszak - ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.

Samhain napja aztán az idők folyamán egybeolvadt a rómaiak Parentalia, azaz a holtak tiszteletének szánt napjával és a Lemuralia ünneppel, amelyen az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rossz-akaratú és félelmetes szellemeit a házaikból.

Érdekesség, hogy napjainkban a halloween leg-ősibb szimbólumának tartott kifaragott tök - amelynek mécsest raknak a közepébe - a legenda szerint eredetileg egy húsos karórépa, ami a szellemek útját mutatja az élők világába.

Úgy tartják, egy bűnös életű kovács csapdába csalta az ördögöt és megígértette vele, hogy miután meghal, nem kerül a pokolba. Így is lett, de mivel a férfit a mennyországban sem fogadták be viselt dolgai miatt, a két világ között ragadt. A kovács ekkor megkérte az ördögöt, gyújtson számára fényt, hogy leg-alább visszatalálhasson az élők világába.  A legenda szerint a férfi egy faragott karórépába rejtett örök lángot kapott, amivel azóta is a két világ között bolyong.

Hazánkban a halloweent csak kevesek ünneplik: a fiatalok körében méltán népszerű - hiszen ki szalasztaná el az alkalmat, hogy rémisztő maskarába bújjon -, de az ijesztő jelmezen túl a szokást nemigen tartják. Persze vannak azért kivételek, ilyen például a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, ahol az angolszász szokásokkal is megismertetik a gyerekeket.

- Halloweenra már szeptemberben elkezdenek készülni a tanárok. Ahogy megyünk bele az őszbe, apránként a díszek is felkerülnek, jó részüket a gyerekek és a szülők készítik - magyarázza az iskola igazgatóhelyettese, Rockenbauerné Honfi Piroska, akinek szavaiból kiderül: az iskolában ez nagyszabású esemény, amit minden gyermek és szülő vár.

A Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában már szeptemberben elkezdtek készülni a halloweenra. Mostanra az iskola minden szeglete a kísértetek éjszakájához köthető dekorációval van tele, a gyerekek legnagyobb örömére (Fotó: Koppán Viktor)

- Tökfaragás, angol nyelvű játékok, jelmezverseny és édességkészítés - évről évre ezekkel a programokkal elevenítjük fel a hagyományt. Egyedül talán az Amerikában elterjedt Csokit vagy csalunk! mottójú, tradicionális házról-házra vándorlást hagyjuk ki. Sajnos, nem tudni, hányan értenék félre, hiszen csak kevesen ismerik ezt az angolszász szokást - magyarázza a pedagógus.

Az iskolában valóban mindent megtettek, hogy ráhangolják a gyerekeket a kísértetek éjszakájára: a plafonról boszorkányok, szellemek, almák lógnak alá, a folyosón minduntalan papírmasé fekete macskákba és töklámpásokba botlik az ember.

A bejáratnál pedig rögtön egy műkígyót a keblén melengető, szalmával kitömött varázsló fogadja a látogatókat. Azt is megtudom, a pénteki bulira nem csak a gyerekek, a szülők is beöltöztek. Sokan viseltek vámpír-, csontváz-, boszorkány-, sárkány-, macska-, szörny- és szellemjelmezt.

Ezek a karakterek a Fehérvári Anime Team halloween buliján is közkedveltek voltak, de a rémisztés fogalmát új szintre emelve egyéb, nem szokványos jelmezeket is láthattunk: az elrettentő és igencsak furcsa hatást keltő macskafiú, a halott apáca és a láthatatlan ember is tiszteletét tette a partin. Utóbbi az alkalomra zakót öltött, fejét pedig fehér fásli takarta. Kétséges volt, kilát-e egyáltalán a jelmezéből.

A Fehérvári Anime Team tagjai a pénteken megtartott halloween-buli után ezekben a maskarákban távoztak a helyszínről, ám a járókelők szerencsére nem ijedtek meg a jelmezekbe öltözött fiataloktól, félmosollyal fogadták az utcán sétáló szörnyűséges brigádot

A csapat nem hivatalos sminkmestere, Antal Alexandra a buli előtt és alatt is folyamatosan dolgozott, megvalósítva a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb arcfestéseket. Valakire még műsebek is kerültek.

Az élethű alkotás bizonyítékaként sokak arcára fintor ült ki, amikor meglátták a fiú arcán éktelenkedő véres vágásokat.

A Fehérvári Anime Team csapata egyébként igencsak kitett magáért, hogy megfelelő hangulatot teremtsen: az Új Nemzedék nemrég felavatott ifjúsági találkozópontját a fiatalok lufikkal, papírmaséval, rajzokkal díszítették fel, a lejátszóból kísérteties zene szólt egész este, a büféasztalon pedig halloweeni édességek kínálták magukat.

Az anime team buliján nem egy igazán kreatív jelmezt is láthattunk. Bár igaz, már egészen rutinos a csapat, ha beöltözésről van szó

- Nagyon készültünk erre az összejövetelre. Most sikerült megrendeznünk másodszor fennállásunk óta - mondta el a vámpírnak beöltözött Kurucz Milán, a csapat egyik vezetője, aki felragasztott, fekete körmökkel és műfogsorral dobta fel a Drakula-jelmezt.

A team másik vezetője, Horváth Dorina pedig elegáns, ősz boszorkánynak öltözött. Fehér parókája egészen a derekáig ért.

A partira tervezett programok természetesen nemcsak a kísértetek éjszakájához kötődtek, hanem a csapatot összekötő japán rajzfilmekhez is. Animevetítés, társasjáték és természetesen nem maradhatott ki a jelmezverseny sem az esti kalandok felhozatalából.

A harmincfős társaság legjobb jelmezének járó díjat a rémisztő bohócnak - egészen pontosan Laughing Jacknek - öltözött Nagy Nikolettnek ítélték oda.

Címkék#halloween

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!