Hírek

2013.06.09. 19:59

Túlzásba vihető-e az egészség?

Küszöbön a strandszezon, amikor szinte bármit megtennénk, hogy beleférjünk tavalyi ruháinkba. Gyakran életmódváltásba kezdünk - de mi van akkor ha túl sok a jóból?

Kajdi Erika

Egyre divatosabbá válik, hogy  az egészséges életmód jegyében bizonyos ételeket teljesen száműzünk az étrendünkből. Németh Ágnes dietetikust kérdeztük: - A szélsőségeket kerülni kell. Nincs tiltott étel, csak tiltott mennyiség, ez az egészséges életmód egyik alappillére -   hangoztatja a szakember. Vannak, akik szigorú előírások alapján összeállított étrendet követnek, s így kívánják egészségüket visszaszerezni, vagy éppen megőrizni. Ezeknek az életmód-programoknak számos módja ismeretes manapság. Az egyikük például a makrobiotikus étrend. Ennek alapja, hogy száműzni kell az étrendből mindennemű húst, s az étlapot a teljes értékű gabonafélékkel és a növényi eredetű táplálékokkal kell megtölteni.

Németh Ágnes dietetikus szerint a szélsőségeket ajánlatos kerülni (Fotó: Pati-Nagy Bence)

- Vannak olyan összetevők, amik  kizárólag az állati eredetű táplálékban találhatóak meg. Ilyen például a B12 vitamin, ami a vérképzésnek elengedhetetlen feltétele. Hiányában vérszegénység alakulhat ki - mondja Ágnes, majd hozzáteszi, a növényi eredetű táplálékok energia-, fehérje-, és esszenciális aminosav tartalma alacsony, ezért van szükség állati eredetű élelem fogyasztására is.

A húsmentes étrendnek is vannak persze előnyei. Például a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága az alacsonyabb koleszterin bevitelnek köszönhetően kisebb, ráadásul a rostgazdag táplálkozás emésztésünkre is jótékonyan hat.

A fentiek  ellentéte a paleolit diéta, ami  a húsevést és a magvak fogyasztását engedélyezi csak. Itt a fő problémát éppen a sok hús miatti magas koleszterinszint okozza.

- Azt javaslom, hogy ha valaki egészségesen akar táplálkozni, akkor azt a túlzottan szigorú szabályok nélkül tudja igazán megvalósítani - vélekedik a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!