Hírek

2017.07.27. 19:15

Értékvédő eszme generációkon át - Turista jelzések, tanösvény és kőpark a hegyen

KŐSZÁRHEGY Egy újabb lépés valósult meg a Szár-hegyet érintő értékvédő törekvésekből azzal, hogy az önkormányzat turista jelzéseket festett fel diákok segítségével a területen.

V. Varga József

A középső autóbuszvárótól, a valamikori mélyúton keresztül a pihenőparkba, onnan a Szár-hegyi tanösvényre vezetnek a jelzések - tudtuk meg Borján Péter polgármestertől. Céljuk, hogy a geológiai és növénytani ritkaságokat is bőségesen tartalmazó terület felkerüljön az országos turista útvonalak hálózatára. Törekvéseiket a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség segítségével igyekeznek megvalósítani Horváth István titkár koordinálásával, a környezetvédelmi tagozaton tanuló középiskolások, terepgyakorlaton festették a jelzéseket az útvonal mentén. Borjánné Nyul Katalin tanárnő vezetésével már több alkalommal érkezett tanulócsoport a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából a tanösvény karbantartására.

Kilátás a hegyről. Geológiai és növénytani ritkaságok

Több mint egy évtizede folyik a hegyen a környezetszépítés, melynek egyes elemeire pályázati támogatást is igénybe tudott venni az önkormányzat, azonban az attrakciók jórészt önkéntes munkával valósultak meg. Szieberth Dénes agrármérnök több éves munkával feltérképezte a növényvilágot, a kőzettani különlegeségek bemutatásán Futó János geológus dolgozik. A kőszárhegyiek sokat köszönhetnek a kőbánya tulajdonosának és Székely Andrásné tanárnőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!