Hírek

2017.06.26. 19:55

Múlt héten balesettől-balesetig tartott a rendőrök munkaideje Fejérben

A szakemberek szerint az előző év hasonló időszakához viszonyítva közel azonos a közlekedési balesetek száma, az okok viszont évek óta változatlanok.

Kocsis Noémi

Hétfő reggel a bíróság előtti lámpás kereszteződésben Székesfehérváron. Fülledt a levegő, s már hosszú a sor, zöld jelzésnél páran be is ragadnak. Az előttem levő jármű nem is sárgában csúszik át: vezetője már piros jelzésre indul és komótosan áthajt a kereszteződésen. A szomszédos sávban lévő „kolléga” szintén.

Türelmetlenség, gondatlanság, s persze gyorshajtás, ittasság – alapvetően ilyen okai, eredői vannak a baleseteknek. Természetesen nagyobb a forgalom is, nyár van, sokan utaznak – éppen ezért lenne szükség nagyobb körültekintésre.

Múlt héten Seregélyesnél és Sárbogárdnál is történt halálos kimenetelű közlekedési baleset, Iváncsánál és Alsószentivánnál, valamint az M7-esen Baracskánál és Székesfehérvár belterületén is történt súlyos sérüléssel járó baleset. A rendőrség megerősített jelenlétet ígér, de lakossági együttműködés is kell.

Számokkal, statisztikával nem is igen, kalkuláltak az illetékesek cikkünk írásakor, akár naponta is változhat ugyanis a helyzet, történhet újabb baleset, akár halálos is. Amilyen a legutóbbi, vasárnapi is volt Sárbogárd és Mezőfalva között: A megyei katasztrófavédelem információi szerint egy személyautó Mezőfalva irányába haladt a 6219-es úton, amikor a nagykarácsonyi bekötőútnál lesodródott az útról és árokba csapódott. A sofőr az újraélesztés ellenére a helyszínen elhunyt, utasát súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

Bár egy halálos eset is sok, és az elmúlt heti eseteket nézve tényleg kiemelkedő hétnek tűnhet a június 19-25. közötti, az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva mégis hasonlónak mondhatjuk – derül ki Kaposvári Károly rendőr alezredes szavaiból. A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjét arra kértük, segítsen megvilágítani a sajnálatos esetek hátterét és természetét, s egyszersmind felhívni az utakon közlekedők figyelmét arra, miként lehetne megelőzni a hasonlóakat. Bár unalomig ismételt frázis lehet a türelemre és óvatosságra intés, a tapasztalatok alapján nem lehet elégszer hangsúlyozni ezeket. A rendőri szervek a turisztikai idényre készülve kapnak ugyan megerősítést, a Velencei-tó környékére például a készenléti állományból érkeztek rendőrök, de hiába vannak ott sok helyen, ha az emberek nem türelmesek és körültekintőek. Utóbbit Veigl Péter rendőr főtörzszászlós, alosztályvezető is megerősíti:

– A hétvégék annyira megugrasztják az utak forgalmát, hogy nincs az a rendőrmennyiség, amely ki tudná szolgálni. A napi szolgálatos kollégák a múlt héten balesettől-balesetig mentek. Azt vettük észre viszont, a városi útfelújítások, lezárások környékét az autósok már ismerik, használják az alternatív útvonalakat, ezt pl. fix felállított ponttal is segítjük a reggeli és délutáni csúcsidőkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!