Hírek

2017.08.07. 15:55

Meg lehet előzni a tüzeket - Az eldobott gyufa, cigarettacsikk és tábortűz is okozhat gondot

Nem telik el hét, hogy a tűzoltókat ne riasztanák kisebb-nagyobb (akár több hektárt érintő) szabadtéri tüzekhez. Az ilyen esetek valószínűsége a hőségben persze megnő, de nagyobb odafigyeléssel így is megelőzhetők lennének. A szabadtéri tüzeket 99 százalékban emberi hanyagság, gondatlanság okozza.

FMH-információ

Például sokan nem vesznek tudomást a kerti hulladék égetésének tilalmáról.

A kerti hulladék égetésének tilalma alól az illetékes önkormányzat, helyi rendeletben adhat felmentést - az égetés feltételeit és körülményeit ebben az esetben ez szabályozza.

Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor az avar és a kerti hulladék égetése tilos.

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, a tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

Nem telik el hét, hogy a tűzoltókat ne riasztanák kisebb-nagyobb (akár több hektárt érintő) szabadtéri tüzekhez Fotó: illusztráció

Vannak további, írott és íratlan szabályok, amelyek betartásával csökkenthető a szabadtéri tüzek száma.

Figyeljünk például arra, hogy a gyufát, illetve a cigarettacsikket mindig gondosan oltsuk el, mielőtt a szemetesbe dobjuk. Járművekből ne szórjunk ki hulladékot, égő cigarettavéget, különös tekintettel arra, ha esetleg épp zöld, fás-bokros területen, erdőn vagy bevetett/learatott mezőgazdasági területen, illetve ilyenek közelében visz az utunk. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy rossz helyen elhajított, a tűző napon hagyott üveg is tűz kialakulásához vezethet (a fényt összegyűjtő lencseként lobbanthatja lángra az avart), egy hasonlóan gondatlanul kidobott hajtógázas spray vagy öngyújtó pedig fel is robbanhat a hőségben.

Alapvető lenne, hogy mielőtt valaki mezőgazdasági munkába kezd, gondoskodjon a járművek műszaki felülvizsgálatáról, a tűzoltáshoz szükséges és előírt eszközök készenlétben tartásáról.

Az országos tűzgyújtási tilalom miatt június 20-a óta tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A saját kertjében azonban mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, ám ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat: mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet, amit természetesen egy pillanatra sem szabad magára hagyni.

Ha feltámad a szél, be kell fejezni az égetést. A végén úgy kell eloltani a tüzet, hogy ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter föld kerül rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!