Hírek

2016.11.14. 17:25

Ügyes-bajos egészségügy: Cser Ágnes szakszervezeti vezető további bérfejlesztést indítványoz

Székesfehérvár - Megyei szakszervezeti értekezleten esett szó arról, hol tart most a fehérvári kórház, illetve az egészségügyi szakszervezeti tárgyalássorozat.

S. Töttő Rita

A kórházigazgató a felfelé ívelő gazdasági és gyógyítási mutatókról, a szakszervezeti vezető pedig arról beszélt, hogyan küzdenek a szakdolgozók súlyozott bérezéséért, illetve azért, hogy a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett 40 százalékos bérfejlesztés az egészségügyieket is érintse. Közben pedig körvonalazódó terveket emeltek ki.

Hol tart a mi kórházunk most? – tette fel a kérdést Csernavölgyi István, a Szent György kórház főigazgatója azon a szakszervezeti értekezleten, ahol Cser Ágnessel, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének országos elnökével tartottak tájékoztatót.

– Mind infrastrukturálisan, mind eszközfejlesztések szempontjából az intézmény célegyenesbe ért. Az onkológiai fejlesztések, az onko-radiológiai kapcsolat, a szívkatéteres technikák, az intenzív ellátás területi hozzáférési lehetőségei az intézményben adottak. Nagy feladatnak kell megfelelni: évente több mint kétmillió orvos-beteg találkozás történik a kórházban, másfél millió beteget látunk el, Ez nem csak eszköz-, de humánerőforrás igényes feladat is. Ez utóbbit ezért „kezelni kell” – szögezte le a kórházigazgató, aki az eddigi fejlesztések mellett kiemelte a gyógyítói számadatok növekedését, valamint azt, hogy mostanra sikerült nullára hozni a gazdasági veszteségeket.

Csernavölgyi a további tervek között említette a várossal közös, hétmilliárd forint értékű projekt lebonyolítását. Ennek keretében egy 11 ezer négyzetméter alapterületű nagy belgyógyászati-onkológiai tömböt építenek fel. Ez nem jelent ágyszámfejlesztést, inkább racionálisabb ágystruktúrát, mondta.

Cser Ágnes ezeket s több más kiemelkedő eredményt köszönt meg az igazgatónak, majd hozzátette: érdemes Székesfehérvárra járni.

– Ez a kórház megmaradt és nem került a privatizáció sorsára – mondta az elnök, majd szólt arról: céljuk az , hogy a szakdolgozók béremelése súlyozottan történjen, azaz, hogy az évtizedek óta dolgozó kolléga ne érezze úgy, ugyanannyit keres, mint aki „épp beesett az ajtón”. Beszélt arról a tárgyalássorozatról is, melynek közepében vannak, s amelyre hatással lesz a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett 40 százalékos bérfejlesztési ígéret.

– Tárgyalunk arról, milyen mozgásterünk lesz a gazdasági, műszaki háttérszolgáltatást nyújtó dolgozók bérfejlesztésére. Illetve, mivel azt írtuk alá a nyáron megkötött bértárgyalás végén, hogy az elért bérfejlesztést a nemzetgazdasági eredmény függvényében nem lehet csökkenteni, ám minden évben megvizsgáljuk, fölfelé eltérhetünk-e, ezért ez utóbbit most megtesszük. Ha ugyanis a most bejelentett 40 százalékos fejlesztést a többi munkavállalónak megadják, akkor leértékelődik, amit elértünk az egészségügyi dolgozók javára – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető és kijelentette: – Mi azt mondjuk, az alap az, amit elértünk. Erre adhatják nekünk is azt a 40 százalékot, amiről beszélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!