Hírek

2015.06.30. 13:25

Új behajtani tilos táblák a Várkörúton - 30 ezres bírsággal kezdtek

Székesfehérvár - Ne kanyarodjon az autós a Várkörúton, ha nincs rá engedélye - olvasónk megtette, s 30 ezer forintja bánta. Noha vadonatúj a tábla, ráadásul csak későn látszik, mégis azonnal komoly összegre büntették a közterület felügyelők - akiktől egyébként épp maga az autós akart segítséget kérni.

S. Töttő Rita

Nincs méltányosság, nincs türelmi idő

Nincs az az éles szemű autós, akin időnként ne uralkodnának el az automatizmusok. Főleg akkor, ha évtizedek óta vezet ugyanazokon az utakon, megszokott rendben és táblák között. A Várkörút is ilyen helyszín volt a közelmúltig a rajta naponta akár többször is áthaladó autósoknak. De jaj annak, aki nem elég szemfüles és a Várkörútról a Lakatos utcába, azaz a Prohászka liget mellé szeretne bekanyarodni és leparkolni. Vagy akár csak segítséget kérni Ide ugyanis a felújítás óta behajtani tilos, illetve csak engedéllyel lehet, ám az ezt jelző tábla csak az utolsó pillanatban vehető észre. Olvasónk 30 ezer forintért tanulta meg a leckét: a Lakatos utcába behajtani tilos! A közterület felügyelők nem kegyelmeztek, nem méltányolták sem azt, hogy vadonatúj forgalmi rend van, sem azt, hogy a tiltó tábla két másik tábla miatt takarásban van és bekanyarodás előtt alig látszik, sőt, azt sem, hogy éppen tőlük kért segítséget a tanácstalan autós.

Fotó: Molnár Artúr

- Amint befordultam, bekanyarodtam a parkolóba és az utcasarok felé indultam el először, hogy megnézzem, milyen tábla van kitéve és hol van a parkoló óra – emlékezik vissza a hölgy. - Ekkor észrevettem, hogy két egyenruhás férfi közeledik a Fő utca felől, így azonnal odamentem hozzájuk segítséget kérni

Olvasónkkal ezután a két közterület felügyelő közölte, hogy megváltozott a forgalmi rend, tilos behajtani és itt parkolni. – Jeleztem nekik, hogy ebben az esetben már el is megyek, hiszen erről nem tudtam, most először járok a felújított Várkörúton – szögezi le panaszosunk, akinek történetében csak „hab a tortán”, hogy azért állt meg gyorsan, mert rosszul érezte magát. – A tábla csak akkor látszódott, amikor már kanyarodtam, mert előtte két másik tábla takarta. Hozzáteszem, hogy szédültem, egy biciklis is jött az úton, utánam autók, így nem volt elég időm a táblákat áttanulmányozni és értelmezni – teszi hozzá a hölgy. Ám a felügyelők nem engedték elmenni: - Ekkor az egyik közterület felügyelő elém állt, a másik pedig odament az autómhoz, hogy lefényképezze.  Aki velem maradt, közölte, hogy az ő eljárásukat két kamera veszi, így amennyiben panasszal kívánok élni, pénteken megtehetem a főnökénél, most pedig kéri az igazolványaimat és csak a büntető cetlivel távozhatok el.

Olvasónk meg is tette. Ám sikerrel nem járt. A tábla az tábla, akkor is, ha még harmatfriss. Bíróságra lehet menni – közölték vele, ahogy azt is, hogy bizonyítékként csak a fényképfelvételt lehet felhasználni és az ő egy szem személye ellenében a két felügyelő szavát. Kamerafelvétel pedig nem létezik – mondták neki, pedig a felügyelők még fel is hívták rá olvasónk figyelmét. A szabály az szabály Azt azonban elfelejtették közölni vele a közterület felügyelők, hogy nem köteles aláírni a papírt, amit az orra alá toltak. Aláírásával ugyanis azt is elfogadta, hogy lemond a további jogorvoslati lehetőségekről. Ám ezt csak később, az ügyfélfogadáson tudta meg

–   Dühös vagyok, mert a táblázás félreérthető, s mert nincs olyan tábla, ami felhívná a figyelmet a megváltozott forgalmi rendre. Felháborodott vagyok, mert azt gondolom, hogy egy új út és forgalmi rend esetén táblákkal és információkkal lehetne és kellene segíteni, hogy megtanuljuk, értelmezzük a változásokat, hiszen korábban lehetett a Lakatos utcában parkolni. Valamint méltányosnak tartanám a türelmi időt, amely felhívja a figyelmet és figyelmeztet – tette hozzá szomorúan és talán lemondóan a kisbabás anyuka. Talán megy bíróságra, de ideje pici gyerekek mellett erre nem biztos, hogy van. Nem a szabályokkal van gondja – hangsúlyozza még egyszer, hanem a türelmi idő hiányával. Ami pedig mindenkinek jár, még ha KRESZ tábla formájában nincs is helye a rendszerben.

Természetesen az ügyben megkerestük az önkormányzatot, ám azt a választ kaptuk, hogy a panaszos kérdéseire kimerítő választ kapott az ügyfélfogadáson. Azóta egyébként a parkoló zóna tábla lekerült a helyéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!