Hírek

2017.01.07. 13:55

Új esztendő, friss tervekkel, reményekkel

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen éltük meg az elmúlt esztendőt. És ki-ki más tervekkel vág neki a következőnek. Ismert embereket kérdeztünk: miféle reményekkel vágnak neki 2017-nek?

Bokros Judit

- Jézusom... lassan térdig benne vagyunk a 21. században! - csodálkozott rá kérdésünk nyomán az idő múlására Szegedi Csaba képzőművész, a MOME tanára:

- Ami a 2016-os év mérlegét illeti: megújítottuk a Székesfehérvári Művészek Társasága honlapját. Önálló tárlatom volt Velencén, csoportos kiállításon szerepeltem Fehérvártól Kaposvárig, a Művészeti Akadémiától a Műcsarnokig, Salgótarjántól Rómáig. Részt vettem a Móri Művésztelepen, és egy hónapig tanulmányozhattam a citta eterna" antik és a keresztény csodáit a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként. Egyetemünket, a MoMÉ-t átköltöztettük a Műszaki Egyetemre, két évig a Z épületből rajzolhatjuk a Duna-parti kilátás perspektíváit. Tervben van egy januári kiállítás a Pelikán Galériában, egy júniusi Rómában, egy Erasmus kurzus darmstadti vendégprofesszor kollégámmal, és újabb reformok a műtermi munkában Reformok? Inkább kontinuitás! Hogy majd ne mondhassam: Jézusom!... ha már derékig ér az évszázad.

Szegedi Csaba múlt nyáron dolgozott a Móri Művészetelepen

- A 2016-os év számomra nagyon változatos és izgalmas volt: hálás vagyok a tapasztalatokért, amiket megélhettem - mondja Grósz Ákos, a Mozogj Kreatívan Sportegyesület elnöke, aki úgy érzi, büszkén jelentheti ki, hogy a közösségük Magyarország falmászó sportjának a legerősebb utánpótlás-nevelő bázisává nőtte ki magát a tavaly.

- Úgy érzem, csapatunk a legjobbak között van az országban. Ez fontos, hiszen komoly kihívások várnak még ránk a következő években. 2020-ban bemutatkozó sportágként ott lesz a tokiói olimpián a falmászás. Nagy álmunk, hogy legalább egy magyar versenyző ott legyen és képviselje hazánkat. Idén tehát az a terv, hogy minél több nemzetközi versenyre sikerüljön eljuttatni a versenyzőinket.

Grósz Ákos életében középpontba került a családtervezés is

- A magánéletemben végre fókuszba kerülhet a családtervezés, amihez a tökéletes társat is megtaláltam, szóval 2017-től szeretnék erre kiemelt figyelmet fordítani - tette hozzá Grósz Ákos, aki a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségében is aktívan tevékenykedik.

Patik Ferenc fehérvári háziorvos elsősorban előre tekint: - Az egészségügyben várok pozitív változásokat 2017-ben. Szeretném, ha év végéig bevezetnék az elektronikus receptet, amelyről már korábban is volt szó. Örülnék, ha tovább javulna a háziorvosi praxis jövedelmezősége, így folytatódna a tavalyi pozitív változás. Az is előnyös lenne, ha bővülne a háziorvosok kompetenciája, és nagyobb hangsúlyt tudnánk fektetni a betegségek megelőzésére. Saját praxisomban például terveznék olyan szűrővizsgálatokat, amelyekre egyébként ritkábban van lehetőség, vagy érzékenyebb területet érintenek. Azt is várom, hogy jobb legyen a fehérvári kórház és a szakrendelések helyzete, csökkenjenek a várólisták. És remélem, hogy a jövőben, de már 2017-ben is, többen választják a háziorvosi hivatást, és kevesebb orvos megy külföldre dolgozni.

Patik Ferenc háziorvos az egészségügyben remél több változást

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Iszkádi Erika nagy várakozásokkal néz a sokat ígérő 2017-es év elé, de hozzátette azt is: a sorsunkat mi magunk irányítjuk.

- Fontos a kemény munka, hiszen azzal lehet biztos sikereket elérni. Ám, a magánéletet tekintve a saját egészségünkre, lelki egyensúlyunkra, a családi harmónia megőrzésére is oda kell figyelni. Amiben nem hiszek az az újévi fogadalom. Év közben folyamatosan jelölöm ki magamnak mind a szakmai, mind a magánéleti célokat, vágyakat. Van, amit sikerül elérni, van, ami nem egészen úgy alakul, ahogy elképzeltem, ám ez nem csüggeszt el. Optimista embernek tartom magam, s hiszem: minden okkal történik. A 2017-es év már jól kezdődött, bízom benne, hogy így is folytatódik.

Iszkádi Erika a könyvtár Mása cicájával, aki tavaly hunyt el Fotó: FMH-archív

- A Gárdonyiban a nehézségek ellenére jó évet zártunk, sok elképzelést valósítottunk meg, és új lehetőségek nyíltak meg. Nőtt a látogatóink száma, több lett a rendezvény. Megváltozott az arculatunk, és megújult a havonta megjelenő műsorfüzetünk. Az idén tervezzük például méltón megünnepelni az intézmény fennállásának 60. évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!