Hírek

2015.10.08. 14:10

Új járművek segítik a bűnügyi helyszínelők munkáját

Új, speciálisan kialakított buszok segítik a főkapitányságok bűnügyi helyszínelőinek munkáját: már bevetésre készen állnak.

Buthy Lilla

Legutóbb 1994-ben volt hasonló fejlesztés a rendőrségen. A megújult járműpark húsz Mercedes Sprinterből áll, melyeket a főkapitányságok bűnügyi technikai osztálya külön-külön szereltek fel, hogy maximálisan megfeleljenek a helyi igényeknek. Egy hete kapta meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a kisbuszt, ami eddig – szerencsére- még nem volt bevetésen, de már maximálisan készen áll rá. Az új helyszínelő busz elsősorban a kiemelt események helyszínén alkalmazható. Minden eszköz megtalálható benne, ami a nyomok rögzítéséhez, dokumentálásához, a helyszín feldolgozásához szükséges: a többi között elektrosztatikus rögzítőtáska, különböző vegyszerek, porok, nyomrögzítő anyagok és a lámpák.

A kisbuszban található megvilágító lámpa például fontos szerepet játszik a helyszínelők munkájában: különböző hullámhosszúságú fényekkel dolgozik, a láthatóvá tételt, a különböző testváladékok elválasztását azonnal lehetővé teszi.

– Elsősorban látnunk kell: a legapróbb mikro-anyagmaradványokat is fel kell kutatnunk. A különféle anyagokkal, eszközökkel rögzítenünk kell a nyomokat úgy, hogy ezekből valóban bizonyíték lehessen a bíróságon. A hitelesség miatt pedig mindent dokumentálunk videófelvételekkel és fényképekkel – mondta Horváth József rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának vezetője, majd hozzátette, a technikai háttérrel persze már rendelkeztek, de egyszerre nem tudták kivinni a komplett eszközparkot a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!