Hírek

2016.01.28. 11:41

Ezer új munkahely 500 millió euróért

A hulladékból készülő biofoszfát a műtrágyát helyettesítheti Ezer új munkahely 500 millió euróért. Grandiózus beruházás terveiről számoltak be a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén.

B. Kiss László

bioszén, más néven bioszfát a műtrágya helyettesítésére alkalmas, és – a friss sajtóhírek értelmében –hazai szakemberek oldották meg az előállítását. A biofoszfát csontból és egyéb vágóhídi hulladékból készül, amelyeket eddig jobbára állateledel előállításánál használtak. Legfontosabb előnye, hogy – mint neve is mutatja – magas a foszfortartalma, így esetenként teljes mértékben helyettesítheti a foszfátműtrágyát, amely az egészségre ártalmas nehézfémeket, kadmiumot, uránt tartalmazhat. A műtrágyákból származó nitrogén ráadásul nitráttá oxidálódva a talaj savanyodását, míg a mélyebb rétegekbe mosódva a talajvíz nitrátosodását okozza. A túlzott nitrogénmennyiség felszíni vizekbe kerülve algásodást indíthat el, az ivóvízbe kerülve pedig mérgezést okozhat. Ráadásul a nitrogéntartalmú műtrágyák gyártásakor jelentős mennyiségben kerülnek üvegházhatású gázok a légkörbe. Most egy ilyen bioszfátot előállító üzem épülne a Fejér megyei Kajászón.

A megyei közgyűlés a csütörtöki ülésen támogatta Seregélyes, a városi cím elnyerését célzó pályázatát
Fotó: Skobrák Dénes

A mintegy ezer új munkahelyet jelentő 500 millió eurós beruházás terveiről a csütörtöki közgyűlésen tájékoztatta Edward Someus és Palotai Zoltán a grémium tagjait, amint azt Molnár Krisztián, a közgyűlés elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a közgyűlés 275 milliós főösszeggel elfogadta a megyei önkormányzat költségvetését. A főösszeg nagysága azonban igen csalóka – jegyezte meg Molnár Krisztián, hiszen nem tartalmazza a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) költségvetését, A szervezetnek – a Komárom megyei mellett – a Fejér megyei önkormányzat az alapítója. Nem tartalmazza továbbá a pályázati projektek menedzselésére létrehozott, egyszemélyes Albensis kft. költségvetését, valamint azokat a 32,1 milliárd forintot kitevő TOP forrásokat, amelyek elosztásáról a megyei önkormányzat dönt. Az említett fejlesztési tanácsot egyébként olyan eredményesen sikerült – mint az elnök fogalmazott – újjáéleszteni, hogy öt újabb település – Bakonycsernye, Magyaralmás, Etyek, Csabdi és a Komárom megyei Tarján is – kérte, hogy csatlakozhasson. Ehhez a Fejér Megyei Közgyűlés az ülésen hozzájárult, és várhatóan a Komárom Megyei Közgyűlés is hasonló tartalmú határozatot hoz hamarosan – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén támogatta továbbá Seregélyes várossá nyilvánítását. A település várossá nyilvánítását célzó pályázat a következő lépésben a kormányhivatalhoz kerül, és onnan megy tovább. Molnár Krisztián a feol.hu kérdésére válaszolva elmondta: nincs tudomása arról, hogy a megyéből más település is aspirálna az idei esztendőben a városi címre.


A Fejér Megyei Közgyűlés egyhangúan szavazta meg a csütörtöki ülésre beterjesztett javaslatot, amely értelmében támogatják a kormány kiállását a kötelező betelepítési kvóta ellen. Bár a határainkat sikerült megvédeni az illegális bevándorlóktól, a kötelező betelepítésüket jelentő kvóta veszélye nem múlt el – fogalmaz a határozati javaslat. A grémium 18. tagja, az MSZP-s Szabadkai Tamás, bár jelen volt, nem szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!