Hírek

2016.05.23. 13:30

Új szárnyakat növesztenek

Besnyő – Új fejezet a Szironta Együttes életében: a szombaton rendezett 10. CsengőFest után, most előveszik vadonatúj, amerikai harangjaikat.

Sebestyén Lilla

A változások előszelét már érezhettük a jubileumi CsengőFesten is, ahol a remek csengettyűs koncertek, jóhangulat, rengeteg program és házi rekordkísérlet mellett – minél több csengővel eljátszani az Európai Unió himnuszát, Beethoven Örömódáját – az együtteseknek lehetősége volt arra is, hogy minősítéseket szerezzenek egy szakmai fórum égisze alatt, így képet kapva tudásukról. – Az első fesztivál megszervezésével az volt a célunk, hogy felmérjük, hogy állunk itthon csengettyűs zenekarokból és felvegyük a kapcsolatot a sorstársakkal – mesél Sólyom Balázs, a Szironta Együttes vezetője a kezdetekről.

Azóta hosszú évek teletek el és a fesztivál a csengettyűsök világának motorjává vált Egyre több és több formáció megalakulását generálta: ma Magyarországon közel hatvan csengettyűs zenekar létezik, míg 2006-ban ez a száma alig érte el a tízet.

A Szironta Együttes most újabb nagy változás előtt áll:

- Már az alakulásunkkor - 2004-ben - eldöntöttük: valamikor szeretnénk megtanulni játszani az amerikai handbelleken, a magyar csengettyűk nagytestvérén. Az Egyesült Államokban a kézi csengettyűzésnek közel száz éves hagyománya van, az egész a második világháborúval kezdődött, amikor a hatalmas harangokat beolvasztották és fegyvert csináltak belőlük. Akkor kerültek előtérbe a kézi hangszerek. Az amerikai csengők teljesen mások mint a mieink: sokkal több dolgot lehet velük művelni. A handbelleknél beállítható a hang erőssége, iránya. emellett ezek a hangszerek inkább az orgonasíphoz hasonló hangokat adnak ki, ha megütjük, akkor akár több ütemen keresztül képesek az adott hangot megszólaltatni és tartani - magyarázza Balázs.

Az együttes álma végre valóra vált. Május 13-án a CsengőFest előtt pár nappal érkezett a telefon: átvehetik bronzból öntött harangjaikat a Pennsylvania államában lévő Schulmerich harangkészítő manufaktúrában.

- Nyolc bőröndnyi, közel százhatvan kilónyi hangszerről beszélünk - a legnagyobb közöttük nyolc kilót nyom - így személyesen kellett elmennünk értük Amerikába. Egy nagyon hosszú és kalandos pünkösdi hétvégén vagyunk túl - magyarázza az együttes vezetője, aki azt is elárulta: az első koncertet karácsonyra tervezték be, de amikor hosszú nézegetés után megmerték szólaltatni a harangokat, igencsak elbizonytalanodtak. Ahogy Balázs fogalmazott: tizenkét év után, most újra kell tanulniuk játszani, de egy cseppet sem bánják

A hangszerpark ilyen mértékű bővülése talán Európában is, de Magyarországon mindenképp egyedülálló.

A beruházással ugyanis hazánkban a Szironta Együttes rendelkezik majd a legnagyobb hangterjedelemben amerikai harangokkal (öt oktáv handbell és három oktáv melodychime).

Az új hangszerek beszerzésével megújul a repertoár és a nagy valószínűséggel az együttes is.

- Jelenleg nyolcan vagyunk, de ennyi harang megszólaltatásához minimum tizenhat emberre lesz szükségünk, tehát kezdődik a kaszting és a tanulás Nagy bennünk a lelkesedés, és akárhogy is nézzük: az amerikai handbellek beszerzésével növesztettünk egy új szárnyat, már csak repülnünk kell vele - teszi hozzá Balázs.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!