Hírek

2017.02.07. 18:45

Új utakon a szakképzés

Székesfehérvár - Tizenegy tagintézménye van, és 115 szakmában ad képesítést. Ez a fehérvári szakképzési centrum.

B. Kiss László

Bár már másfél éve működik, sokak számára máig kevésbé ismert a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. Létrejötte azokhoz a célokhoz kötődik, amelyeket a kormányzat tűzött ki. Így a szakemberhiány enyhítését, a gazdaság igényeinek kiszolgálását, a duális képzés elterjesztését, a szakképzési rendszer átalakítását, az iskolát korán elhagyók számának csökkentését - mondta el Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, a Vörösmarty ipari szakgimnáziumban és szakköziskolában tartott kedd délutáni rendezvényen.

A főigazgató az SZC bemutatásakor elmondta: a központnak egyenrangú tagintézmények vannak alárendelve. Valamennyinek egyetlen OM száma van, ami kezdetben okozott bonyodalmakat, de előnyökkel is jár. Ilyen előny az, hogy a tanárok könnyen áttaníthatnak az egyik tagintézményből a másikba.

A szakképzési centrumon belül - mint a főigazgató fogalmazott - igazságosan osztják vissza a bevételeket. Bizonyos szempontból hátrány az intézményekre nézve, hogy ebben a gazdasági szövetségben a központ szabja meg az intézmények által fölhasználható anyagi keretet.

A Vörösmartys szakmai délutánok keretében a jövőben is tervezik szakmai előadások tartását
Fotó: Molnár Artúr

Ugyanakkor a tagintézmények vezetői - az elbocsátást és a felvételt kivéve - igazgatói jogkörrel rendelkeznek, a tagintézmények pedig szakmailag önállóak. A Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz jelenleg 11 tagintézmény tartozik. Kulcsár Szilvia elmondta azt is, hogy a szakgimnáziummá átnevezett szakközepek, és a szakközépiskolává átnevezett szakiskolák mindegyike érettségivel zárul a tanulók számára.

A diákok - a hiányszakmák esetében - a szakközépiskolákban akár havi 35 ezer, a szakgimnáziumok esetében pedig akár havi 50 ezer forint ösztöndíjban is részesülhetnek a tanulmányi eredmény függvényében. Ha pedig tanulmányi szerződést is kötnek, akkor egészen komoly összeggel tudnak hozzájárulni taníttatásuk költségeihez.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum kebelén 115 szakmában lehet képesítést szerezni.

Az SZC-ban felnőttoktatás is zajlik: 36 szakmát sajátítanak el jelenleg 81 osztályban több mint ezren. Az érdeklődésre jellemző, hogy van olyan szakma, ahová felvételizni kell. A nappali képzésnem egyébként 25 év a felső korhatár, s a második szakma megszerzése is ingyenes - mondta el a főigazgató.

Az eseményen Mészáros Attila alpolgármester is köszöntőt mondott. A város az SZC-vel közösen hamarosan pályaválasztási programot indít - derült ki a szavaiból.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!