Hírek

2017.04.19. 18:16

Újabb gyár zár be Móron? A Dräxlmaier sorsáról eddig csak a dolgozók beszéltek

Egy olvasónk szerint – a Learhez hasonlóan – két másik, a városban működő cég is itteni üzeme bezárását fontolgatja.

B. Kiss László

Utánajártunk a dolognak, s kiderült: a Dräxlmaiernél kedden egy munkásgyűlésen valóban bejelentették a gyár bezárását.

Április 12-ei lapszámunkban adtuk hírül, hogy több mint 800 munkahely kerülhet veszélybe azzal, hogy az amerikai tulajdonú, autóipari beszállítással foglalkozó Lear Corporation Hungary Kft. kilátásba helyezte: az év végéig, de legkésőbb március 31-ig bezárja móri üzemét.

A tervezett gyárbezárást akár újabbak is követhetik egy olvasónk szerint, aki azzal kereste meg lapunkat, hogy két másik nagy cégnél is fontolgatják a móri üzemük bezárását. A Dräxlmaiernél e hét keddjén munkásgyűlést is tartottak – állítja a levélíró.

Múlt héten adtuk hírül, hogy móri üzeme bezárását tervezi a Lear. Kedden a Draexlmayernél tartottak hasonló okból munkásgyűlést Fotó: Koppán Viktor

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Fejér Megyei Kormányhivatalt, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy sem a DEH Dräxlmaier Kft, sem az olvasó által említett másik cég nem nyújtott be bejelentést csoportos létszámcsökkentést célzó szándékról a kormányhivatal alá tartozó Móri Járási Hivatalhoz. A munkáltató egyébként, ha csoportos létszámcsökkentés végrehajtását tervezi, köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal – hívta fel a figyelmet a kormányhivatal, amely – kérdésünkre válaszolva – közölte azt is, hogy a csoportos létszámleépítés előzetes bejelentése nem kötelezi a céget arra, hogy azt ténylegesen is végrehajtsa. Többször előfordult már más megyében is, hogy a döntés ellenére a létszámcsökkentés nem, vagy csak részlegesen valósult meg. Annak egyébként, ha a munkáltató elmulasztja a bejelentést, nincs szankciója, a cégek azonban igyekeznek eleget tenni a jogszabályok előírásainak – derül ki a Fejér Megyei Kormányhivatal lapunk megkeresésére adott válaszából.

Az ügyben megkerestük a Dräxlmaier szakszervezeti vezetőjét is, aki nem nyilatkozott lapunknak. Azonban a cég egyik dolgozója megkeresésünkre megerősítette az információt: kedden délután 14 órakor a vezetőség – az igazgató és német felettese – bejelentette, hogy a gyár jogutód nélkül megszűnik.

Az indoklásban gazdasági érdekekre hivatkoztak, kiemelve, hogy nem a termékkel és a dolgozókkal volt probléma, csupán olyan helyet keresnek, ahol olcsóbban oldhatják meg a termelést. A hír a dolgozók számára nem váratlanul érkezett: abból, hogy a délelőtti és délutáni műszakban dolgozókat is egységesen behívták, sejtették már, hogy nagyobb horderejű bejelentésről lesz szó. Mindenesetre a móri főnökséget váratlanul érte a döntés, lévén, több projekt is tervben volt a közeljövőben.

A dolgozókat biztosították arról, hogy a vezetők a törvényben leírtak szerint járnak majd el a felmondási időt és a végkielégítést tekintve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!