Hírek

2017.04.24. 19:20

Újabb kutatás királyaink csontvázairól, DNS-eiről

Székesfehérvár - Az Országos Onkológiai Intézet vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport keresi az Árpádok DNS-eit.

Majer Tamás

Lapunk már 2011-ben írt arról, hogy az Országos Onkológiai Intézet vizsgálni kívánja a Fehérvárról elkerült királyi csontokat. Az egykori fehérvári bazilika területén 1848-ban földmunkák közben találtak III. Béla és felesége, Antiochiai Anna sírjára. Őket már akkor azonosították, ezt máig elfogadja a történettudomány. Földi maradványaikat Pestre szállították, majd a budavári Mátyás-templomba kerültek, a további kilenc csontvázat urnákban tárolják.

2011-ben még csak remény volt arra, hogy a legfejlettebb technika segítségével, belátható időn belül bővüljön közös tudásunk arról, kiknek a csontvázai nyugszanak a Mátyás-templomban. Idén már jó eséllyel megtudhatjuk e vizsgálatok első fázisának eredményeit.

Az Országos Onkológiai Intézet meghatározó közreműködésével 2013-ban kezdődtek újabb kutatások a csontvázak megismeréséért. 2014 márciusában mintát vettek a feltételezhetően királyi csontokból. A Kásler Miklós vezette intézet szervezte meg a vizsgálatokat végző nemzetközi kutatócsoportot.

Spányi Antal megyéspüspök az osszárium megnyitása alkalmával

Kásler Miklós nyilatkozata szerint sikerült meghatározni egy, csak az Árpádokra jellemző DNS-szakaszt, ennek jelentősége az, hogy ismeretében bármilyen csontvázról megmondható, Árpád-házi-e, vagy sem. Továbbá az is, hogy az illető III. Béla király leszármazottja, avagy felmenője volt-e.

Az eredményeket közlő tudományos publikáció egyelőre még várat magára, így a protokollt betartva, Kásler Miklós sem szolgálhat további részletekkel. Lapunk azonban birtokában van - közeli dátum - egy ígéretnek, miszerint a professzor rövidesen interjút ad számunkra. Remélhetőleg addigra a nemzetközi publikáción is túl leszünk már.

Annyit tudunk, hogy megtörtént tehát a kutatás első fázisa, most a Mátyás-templomban lévő további csontvázak részletes elemzése, illetve a székesfehérvári osszáriumban tárolt csontvázak vizsgálata következhetne.

Az egykori bazilika területén 1848-ban földmunkák során találták meg III. Béla és felesége, Antiochiai Anna sírját
Fotók: Koppán Viktor

A Szent István Király Múzeum nyilvános híradása szerint egyébként a Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely területén kialakított osszárium az egykori királyi bazilikából előkerült csontleletek megőrzését szolgálja, 15 királyunkat, köztük Szent István királyt, továbbá családtagokat, rangos egyházi és világi személyeket is eltemettek itt. Legtöbbjük azonban nem beazonosítható, vagy éppen, mint látjuk, elszállították már.

A csontmaradványok szigetelt, klimatizált sírkamrában vannak elhelyezve. Ez a kegyeleti okokon kívül azért is fontos, hogy a csontok
az esetleges további kutatások számára hozzáférhetők legyenek. A csontok polietilén zsákokban, felirattal ellátva, számozott, rozsdamentes acélládákban vannak elcsomagolva. Az egyes ládák tartalmáról nyilvántartás áll rendelkezésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!