Hírek

2015.10.14. 11:19

Újabb 9 bérlakást dob piacra Fehérvár: licit útján bárki megvásárolhatja ezeket

Székesfehérvár - Újabb kilenc önkormányzati bérlakást jelölt ki eladásra a közgyűlés. A cél egyfajta profiltisztás: ne legyenek önkormányzati bérlakások a többségében magántulajdonú épületekben.

Házi Péter

Három évvel ezelőtt készült el a székesfehérvári önkormányzat lakáskoncepciója, amely világosan kijelölte azt a célt, hogy a város váljon meg azoktól a saját tulajdonú bérlakásaitól, amelyek egyfajta szórványingatlanként nehezen integrálhatóak a szociális rendszerbe.

Ennek több oka van, az egyik az, hogy ha egy épületben sok magánlakás van, a tulajdonosok közössége szinte állandóan feszültséget érez az ugyanebben az épületben lévő egy-két önkormányzati bérlakás lakójával szemben. Nem csak ezt a feszültséget nehéz feloldani, hanem, amint Guti Péter, a bérlakásokat kezelő Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. ügyvezetője mondja, az alacsony bérleti díjak mellett az önkormányzat ráadásul a közös költséget sem hárítja tovább a bérlőkre. Ha például egy szociális alapú bérlakás havi bérleti díja 8-9 ezer forint, könnyen előfordul, hogy a közös költség - pláne egy felújítás alatt lévő épületben - akár tíz-tizenötezer forint is lehet, azaz végeredményben az önkormányzat fizet rá a lakás fenntartására. A másik szempont az eladásra kijelölésnél a nem gazdaságos felújítás.

Fotó: Molnár Artúr

Mindezek alapján legutóbb újabb kilenc lakást hirdetett meg eladásra a város, köztük az Arany János, Bástya, Kossuth utcában, a Szent István téren és a Zichy ligetben is találhatunk ingatlanokat, de belvároson kívüli Prohászka, Deák Ferenc és Havranek utcában is várja egy-egy lakás az új gazdáját.

Amint Guti Péter elmondta, évente nagyjából tíz lakás talál gazdára, így végre tényleg tisztul a kép.

Persze még mindig vannak úgynevezett határozatlan idejű bérleti szerződések, amelyek évtizedekkel ezelőtt keletkeztek, mintegy kétszáz ilyen élő szerződés van a belvárosban. A Városfejlesztési Kft. igyekszik felajánlani az ilyen lakóknak, hogy jobban fenntartható, azaz alacsonyabb rezsijű lakásba költözzenek, de a tapasztalat az, hogy csak kevesen adják fel emiatt a lakás belvárosi elhelyezkedését. A határozatlan idejű szerződések az egyenes ági rokonnak továbbörökíthetőek, így egy darabig biztosan lesz még ezekkel dolga az önkormányzatnak.

A leromlott állapotú belvárosi házak, homlokzatok felújítására is van azért törekvés: a Városfejlesztési Kft. egy felújítási tervet készített a Szent István tér 11-13. közötti épületekre. Ezek közül a szent István tér 11. számú, magántulajdonú épület homlokzatfelújítása már nyáron elkészült, a napokban pedig, 16 milliós költséggel befejeződött a Szent István tér 13. számú épület homlokzat- és tetőfelújítása is. Ebben az épületben kizárólag önkormányzati lakások vannak, a szomszédosokban vegyes a tulajdon, ami nehezíti a felújításokat. De legalább elkezdődött valami.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!